Решение о рассмотрении обращения Харьковского городского совета к Премьер‑министру Украины относительно критической ситуации в городском электротранспорте

19.09.2016 07:37   -
Автор:
У К Р А Ї Н А
ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
8 сесія 7 скликання
Від 14.09.2016 № 377/ 16
м. Харків

Рішення

про розгляд звернення Харківської міської ради до Прем’єр‑міністра України стосовно критичної ситуації у міському електротранспорті

З метою стабілізації роботи та подальшого розвитку підприємств міського пасажирського електротранспорту, на підставі ст. ст. 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись ст. 59 зазначеного Закону, Харківська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Схвалити звернення Харківської міської ради до Прем’єр‑міністра України щодо критичної ситуації, яка склалась у зв’язку з відсутністю компенсації з Державного бюджету України на 2016 рік за пільговий проїзд окремих категорій громадян і неможливістю проведення клірингових розрахунків за спожиту електроенергію.
2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії Харківської міської ради та секретаря Харківської міської ради.
Міський голова Г.А. Кернес

Додаток
до рішення 8 сесії Харківської міської ради 7 скликання «Про розгляд звернення Харківської міської ради до Прем’єр‑міністра України стосовно критичної ситуації у міському електротранспорті»
від 14.09.2016 № 377 / 16
ЗВЕРНЕННЯ

Харківської міської ради до Прем’єр‑міністра України Гройсмана В. Б.
Вельмишановний Володимире Борисовичу!
Основною метою діяльності Харківських комунальних підприємств міського електротранспорту є здійснення перевезень мешканців і гостей міста, а в першу чергу — соціально незахищених верств населення.
Згідно зі ст. 87 Бюджетного кодексу України до видатків, що здійснюються з Державного бюджету України, належать також видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення.
Видатки місцевих бюджетів на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян (ст. 89 Бюджетного кодексу України) проводяться за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення державних програм соціального захисту у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (ст. 102 Бюджетного кодексу України).
Щорічно згідно з діючою постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2005 року № 20 «Про затвердження Порядку перерахування деяких субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій» компенсація за пільговий проїзд з Державного бюджету України спрямовувалась на клірингові розрахунки за спожиту підприємствами електротранспорту електроенергію. У 2016 році Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» такі виплати не передбачені.
Крім того, постановою Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг від 26 лютого 2015 року № 220 «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню» протягом 2016 року двічі збільшувався тариф на електроенергію для роботи міського електротранспорту.
У лютому 2016 року Верховною Радою України було прий-
нято Закон України «Про внесення змін до додатків № 3 та № 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг», але доля його до цього часу не визначена.
Незважаючи на звернення Харківської міської ради, Харківської обласної державної адміністрації та Асоціації міст України, це питання так і не було вирішене
Таким чином, підприємства міського електротранспорту залишились без компенсаційних виплат за пільговий проїзд, здійснюючи в повному обсязі пільгові перевезення, що призвело до заборгованості за спожиту електроенергію і, як наслідок, її відключень і припинення роботи електротранспорту.
Необхідною умовою для підвищення ефективності та дієвості роботи громадського пасажирського транспорту є реформування чинної системи пільг на проїзд та системи їх компенсації.
Невирішення цього питання призведе до зростання тарифів на послуги міського електротранспорту та, у свою чергу, до зростання соціальної напруги у місті, а також погіршенню фінансового стану комунальних підприємств та зростанню заборгованості, в тому числі й за спожиту електроенергію.
Ураховуючи викладене, Харківська міська рада звертається до Вас, вельмишановний Володимире Борисовичу, із проханням втрутитись у це питання, рішенням якого могло би бути виділення з Державного бюджету України на 2016 рік коштів на компенсацію втрат доходів підприємствам міського електротранспорту за пільговий проїзд окремих категорій громадян для можливості здійснення клірингових розрахунків за використану електроенергію.
Звернення схвалено рішенням 8 сесії
Харківської міської ради 7 скликання
від 14.09.2016 року

У К Р А И Н А
ХАРЬКОВСКИЙ ГОРОДСКОЙ СОВЕТ
ХАРЬКОВСКОЙ ОБЛАСТИ
8 сессия 7 созыва
От 14.09.2016 № 377 / 16
г. Харьков

Решение

о рассмотрении обращения Харьковского городского совета к Премьер‑министру Украины относительно критической ситуации в городском электротранспорте

С целью стабилизации работы и дальнейшего развития предприятий городского пассажирского электротранспорта, на основании ст. ст. 25, 26 Закона Украины «О местном самоуправлении в Украине», руководствуясь ст. 59 указанного Закона, Харьковский городской совет
РЕШИЛ:
1. Одобрить обращение Харьковского городского совета к Премьер‑министру Украины относительно критической ситуации, которая сложилась в связи с отсутствием компенсации из Государственного бюджета Украины на 2016 год за льготный проезд отдельных категорий граждан и невозможностью проведения клиринговых расчетов за потребленную электроэнергию.
2. Контроль за исполнением решения возложить на постоянные комиссии Харьковского городского совета и секретаря Харьковского городского совета.
Городской голова Г.А. Кернес

Приложение
к решению 8 сессии Харьковского городского совета 7 созыва «О рассмотрении обращения Харьковского городского совета к Премьер‑министру Украины относительно критической ситуации в городском электротранспорте»
от 14.09.2016 № 377 / 16
ОБРАЩЕНИЕ

Харьковского городского совета к Премьер‑министру Украины Гройсману В. Б.
Глубокоуважаемый Владимир Борисович!
Основной целью деятельности Харьковских коммунальных предприятий городского электротранспорта является осуществление перевозок жителей и гостей города, и в первую очередь — социально незащищенных слоев населения.
Согласно ст. 87 Бюджетного кодекса Украины к расходам, которые осуществляются из Государственного бюджета Украины, относятся также расходы на социальную защиту и социальное обеспечение.
Расходы местных бюджетов на компенсационные выплаты за льготный проезд отдельных категорий граждан (ст. 89 Бюджетного кодекса Украины) проводятся за счет субвенций из государственного бюджета местным бюджетам на осуществление государственных программ социальной защиты в порядке, определенном Кабинетом Министров Украины (ст. 102 Бюджетного кодекса Украины).
Ежегодно согласно действующему постановлению Кабинета Министров Украины от 11.01.2005 года № 20 «Об утверждении Порядка перечисления некоторых субвенций из государственного бюджета местным бюджетам на предоставление льгот, субсидий и компенсаций» компенсация за льготный проезд из Государственного бюджета Украины направлялась на клиринговые расчеты за потребленную предприятиями электротранспорта электроэнергию. В 2016 году Законом Украины «О Государственном бюджете Украины на 2016 год» такие выплаты не предусмотрены.
Кроме того, постановлением Национальной комиссии, которая осуществляет государственное регулирование в сферах энергетики и коммунальных услуг от 26 февраля 2015 года № 220 «Об установлении тарифов на электроэнергию, которая отпускается населению» на протяжении 2016 года дважды увеличивался тариф на электроэнергию для работы городского электротранспорта.
В феврале 2016 года Верховной Радой Украины был принят Закон Украины «О внесении изменений в приложения № 3 и № 7 Закона Украины «О Государственном бюджете Украины на 2016 год» относительно финансового обеспечения компенсации за льготный проезд отдельных категорий граждан и других предусмотренных законодательством льгот», но судьба его до настоящего времени не определена.
Несмотря на обращения Харьковского городского совета, Харьковской областной государственной администрации и Ассоциации городов Украины, этот вопрос так и не был решен.
Таким образом, предприятия городского электротранспорта остались без компенсационных выплат за льготный проезд, осуществляя в полном объеме льготные перевозки, что привело к задолженности за потребленную электроэнергию и, как следствие, ее отключениям и прекращению работы электротранспорта.
Необходимым условием для повышения эффективности и действенности работы общественного пассажирского транспорта является реформирование существующей системы льгот на проезд и системы их компенсации.
Отсутствие решения этого вопроса приведет к росту тарифов на услуги городского электротранспорта и, в свою очередь, к росту социальной напряженности в городе, а также ухудшению финансового состояния коммунальных предприятий и росту задолженности, в том числе и за потребленную электроэнергию.
Учитывая изложенное, Харьковский городской совет обращается к Вам, глубокоуважаемый Владимир Борисович, с просьбой вмешаться в данный вопрос, решением которого могло бы быть выделение из Государственного бюджета Украины на 2016 год средств на компенсацию потерь доходов предприятиям городского электротранспорта за льготный проезд отдельных категорий граждан для возможности осуществления клиринговых расчетов за потребленную электроэнергию.
Обращение одобрено решением 8 сессии
Харьковского городского совета 7 созыва
от 14.09.2016 года