Захищали Харків, рятували поранених та допомагали евакуюватися — історія двох капітанів поліції

14.07.2023 11:52   -
Захищали Харків і паралельно допомагали пораненим та евакуюватися — історія двох капітанів поліції

Про двох капітанів поліції Олександра Орлова та Олега Похилька, які з першого дня повномасштабного вторгнення одразу стали на захист міста і паралельно допомагали простим жителям з евакуацією та рятували поранених, розповів начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов, повідомляють Харьковские известия.

Першого пораненого цивільного поліцейським довелось рятувати на початку березня 2022. Тоді у П’ятихатках російський снаряд влучив в цивільну автівку. Одного пораненого забрала попутка. Ще одному чоловіку відірвало обидві ноги. Працівники поліції кинулися на допомогу.

«Ми взяли турнікети, перев’язали те, що залишилося від ніг, поклали до машини, і почався повторний обстріл. Близько п’ятнадцяти прильотів було і всі біля нашої машини. Коли обстріл вщух, повезли пораненого до лікарні. Всю дорогу він був притомний. Та на операційному столі у нього не витримало серце», – так згадує той день старший слідчий з Київського району, капітан Олександр Орлов.

Важко поранений чоловік для Олександра Орлова та Олега Похилька став першим харків’янином з-поміж тих, кого рятували прямо на вулицях.

Саме їхня територія, а це Північна Салтівка, П’ятихатки, частина Данилівки, – зазнала наймасованіших обстрілів. І хлопці почали вивозити звідти людей, які не мали як виїхати. Понад три десятки адрес, на кожній – родини з дітьми, тваринами, люди похилого віку та маломобільні. Хто був першим та скільки всього людей тоді врятували, хлопці навіть не пам’ятають. Бусика на двадцять осіб їм дали волонтери, пасажирів шукали в телеграмі, там якраз створили групу «евакуація». А потім, кажуть, почало працювати «сарафанне радіо». Вивозили вже не тільки з Харкова – були родини й за межами містами. Когось встигли врятувати перед самою окупацією з Великої Рогані.

В такому режимі, фактично волонтерами, Олег з Олександром пропрацювали кілька місяців. Паралельно вивозили поранених.

Мужність харківських слідчих оцінив Президент України – Олександр Орлов і Олег Похилько отримали ордени «За мужність» за підписом Володимира Зеленського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський слідчий шпигував за ворогом в окупованому Вовчанську

ОСТАННІ НОВИНИ