Харківський слідчий шпигував за ворогом в окупованому Вовчанську

06.07.2023 12:16   -
Харківський слідчий «шпигував» за ворогом в окупованому Вовчанську

Харківський слідчий Ігор Харченко півтора місяці провів в окупації. Під носом у росіян знімав військову техніку у Вовчанську та передавав дані про окупантів ЗСУ. Про це повідомляють Харьковские известия.

Історією мужнього поліцейського у себе на сторінці в ФБ поділився начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов.

Ігорю Харченко двадцять вісім років, він був звичайним слідчим до початку вторгнення.

Коли росіяни увійшли до Вовчанську, він одразу створив групу в телеграмі для своїх, щоби ділитися інформацією про все, що відбувається в місті. Водночас налагодив контакт з ЗСУ. Як про буденні речі Ігор тепер розповідає і про своє «шпигунство», і про допомогу збройним силам.

«Кожного ранку я виїжджав на велосипеді на так звану розвідку, катався містом, дивився, що змінилося, чим вони займаються. Якщо було щось цікаве, я фотографував, або якось фіксував. А потім їхав додому та намагався передати інформацію, знаходив інтернет та передавав», – розповідає Ігор.

Одного дня його в масці на голові та із зав’язаними очима забрали прямо з дому військові рф. В камері почалися погрози. Спочатку окупанти вимагала від нього адреси колег, потім наказали повторити на камеру їхній текст. Під час допиту погрожували, тиснули морально, погрозами, дезінформацією «Харків вже оточено, Київ майже взяли, давайте працювати, все буде у вас добре, зарплати у нас вищі».

Вже за тиждень після допитів росіяни почали масований пресинг на українських поліцейських – змушували співпрацювати та переходити на їхній бік. Ігор Харченко знайшов спосіб зв’язатися з нами і повідомив, що готовий виїжджати. Щоби викликати мінімум підозр, слідчий підсів в машину до своїх знайомих. Вивезти його взялася родина з дитиною. Він їхав на задньому сидінні поруч із донькою подружжя. І тут у пригоді стала підліткова статура слідчого.

«Скоріше за все, прийняли за старшого брата. Коли ми під’їжджали на один блок пост, на другий блок пост, там були «ДНРівців» так звані, з перегаром, з червоними обличчями, і ми коли під’їжджали, вони перевіряли документи лише у водія та пасажира попереду. На всіх вікнах були листи А4 з написом «діти» великими літерами. Тому, вони, скоріше за все, мене прийняли за підлітка», – говорить Ігор.

Жетон слідчий залишив у Вовчанську, а під устілкою взуття заховав посвідчення діючого працівника української поліції. Каже, жетон залишив, бо він металевий і важкий, а от «корочку» покинути не зміг.

Ігор Харченко неушкодженим дістався нашої території і одразу повернувся на службу. Після деокупації Вовчанська поїхав туди та став заступником начальника слідства райвідділу. І тепер під постійними атаками з боку рф продовжує працювати, розслідувати воєнні злочини. Як сам каже – «фіксувати обстріли під обстрілами».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський слідчий зміг вирватися з окупації під виглядом таксиста

ОСТАННІ НОВИНИ