Не жіночі професії? Вони довели протилежне! – газета «Харьковские известия»

15.02.2020 05:51   -
Автор:
Жінкам в Україні офіційно заборонені 450 професій. Три роки тому, посилаючись на трудову дискримінацію під гаслом «Жінка може все!», навіть намагалися скасувати указ, який визначає цю заборону. За даними Департаменту праці та соціальної політики ХМР, в Харкові і регіоні зберігається досить високий рівень зайнятості населення у віці від 15 до 70 років. Більше половини працюючих — жіноче населення. Як не крути, а левова частка з них все ж працюють в сфері медицини, освіти, обслуговування, але ніяк не машиністами потягів, водіями самоскидів та ін. Хоча, згідно з нормами законів, жінки можуть претендувати на професію асфальтоукладальниці або водія. Збірник заборон формувався ще понад два десятки років тому і застарів настільки, що більше схожий на забобони. І ще трохи історії! Сотню років тому вважалася аморальною праця жінок і чоловіків разом в нічний час. Деякі фахівці відзначають, що така думка транзитом через кодекс 1993 року збереглася у вигляді закону і до сих пір. Але, незважаючи на всі заборони, ніч «розмовляє» жіночими голосами — диспетчери таксі, продавчині в кіосках або магазинах тощо.
Дані Державної служби статистики теж не втішні: жінки в середньому отримують зарплатні на третину менше, ніж чоловіки. При цьому, якщо мова йде про робочі спеціальності, то більш оплачувані посади часто взагалі заборонені для дівчат.
А як справа йде за кордоном? Проєкт американського фотографа-портретиста Chris Crisman Women’s Work говорить про інше. У його збірці світлин яскраво відображена професійна діяльність жінок, яким все до снаги. Вони можуть рано прокидатися, поки чоловіки ще тільки намагаються вскочити у джинси, випити каву і бігти у справах. Можуть перевернути гори вугілля на шахті, будувати, тримати цілі плантації, гасити пожежі, ловити рибу і ще багато чого іншого. Ми вирішили показати, як виглядають ті, хто розбив вщент поняття «не жіноча професія».
Jordan Ainsworth, шахтар у четвертому поколінні, представник третього покоління жінок-гірників з Раунд Маунтіна, Невада

Beth Beverly, таксідерміст з Філадельфії, Пенсільванія
Nancy Poli, фермер зі Сейлорсберга, Пенсільванія

Judy Bowman, оператор технологічних процесів на золотому руднику з Раунд Маунтіна, Невада
Christina Burris, пивовар з Філадельфії, Пенсільванія
Sadie Samuels, ловець adie Samuels, ловець омарів з Рокпорта, марів з Рокпорта, Мен
Carol Warn, спеціаліст arol Warn, спеціаліст з вилуговування вилуговування з Валмі, Невада