Єдиним фронтом на боротьбу зі злочинністю

18.08.2012 09:35   -
Автор:

Як відзначив Є. Попович, однією з головних проблем в місті залишаються злочини, скоєні проти власності, а також правопорушення, скоєні повторно особами, які вже притягувались до кримінальної відповідальності.

В місті продовжується боротьба з гральними автоматами, за активної участі міської влади демонтуються незаконні МАФи, в яких були обладнані такі зали. «Це як раз ті проблеми, — зазначив у своєму виступі Харківський міський голова Геннадій Кернес, — які можна вирішити лише за умови об’єднання зусиль. Це стосується і випадків несанкціонованої торгівлі, і актів вандалізму відносно нових та реконструйованих об’єктів міської інфраструктури — фонтанів, пам’ятників, скверів та ін. Окремо мер сфокусував увагу присутніх на питанні «великих перегонів», які майже не щоночі проходять на центральній вулиці міста — пр. Леніна. «Мотоциклісти заважають людям нормально відпочивати, а головне становлять велику загрозу дорожньому руху. Та питання це, я гадаю, можна вирішити. Для цього нам потрібно бажання та спільні взаємодії. І результат не примусить себе довго чекати», — підкреслив мер.
З цим погодилися всі учасники наради, бо результативний приклад взаємодії місцевої влади з органами прокуратури і правоохоронними органами вже є. Здійснений скоординований захід напередодні проведення в місті фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу сприяв тому, що під час перебування понад 233 тисяч вболівальників в місті жодного тяжкого злочину або надзвичайної події не сталося. Порушено було лише 2 кримінальні справи, пов’язані з чемпіонатом за фактами крадіжки та шахрайства. Їх розслідування вже закінчено, і справи направлені до суду.

Стоп — наркотики!

У Харкові залишається гострою проблема наркоманії та нелегального розповсюдження наркотиків. Найгірша ситуація щодо стану боротьби у сфері обігу наркотичних засобів склалася у Дзержинському, Ленінському та Жовтневому районах. Однак, за словами прокурора міста, у поточному році має місце зменшення кількості злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів — на 10,3 %. Це можна було б розцінити, як зменшення кількості осіб, які вживають наркотичні засоби та психотропні речовини, але, на жаль, це не так. Станом на 1 липня на профілактичних обліках ОВС міста перебуває 2750 наркоманів, токсикоманів та осіб, які зловживають психотропними речовинами. Із 820 злочинів, зареєстрованих у 2012 році, лише по третині (285) порушені кримінальні справи за ст. 307 КК України. Кожний третій викритий наркозлочин відноситься до категорії тяжких і особливо тяжких. Задокументовано 278 (торік 260) фактів незаконного виробництва, перевезення та збуту наркотичних речовин. Правоохоронними органами припинена діяльність 66 наркопритонів, з незаконного обігу вилучено 11,4 кг наркотичних засобів, у т. ч. 6,9 кг марихуани.

Сім вбивств лишаються нерозкритими

Зазвичай найбільший резонанс в суспільстві викликають тяжкі і особливо тяжкі злочини. І тому викликає занепокоєння ситуація зі зростанням кількості зареєстрованих умисних убивств і замахів у 2012 році у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Найбільше кривавих злочинів було зафіксовано в Жовтневому (8), Дзержинському (10), Київському, Комінтернівському та Червонозаводському (6) районах міста.
За інформацією правоохоронців, протягом останніх років спостерігається збільшення рівня вчинення вбивств та замахів на побутовому ґрунті, а статистика розкриття таких злочинів залишається майже на рівні минулого року. Однак є і справи, які залишаються нерозкритими. З них у Дзержинському районі — 1 кримінальна справа за фактом вбивства Іфраімова Є. І.; у Київському районі — 2 кримінальні справи за фактами вбивства Яроцької Л. О. та замаху на вбивство Синчук В. Л.; у Комінтернівському районі — 3 кримінальні справи за фактом замаху на вбивство Вітера, за фактом вбивства Полежай І. В., за фактом вбивства родини Коропчук; у Фрунзенському районі 1 кримінальна справа за фактом вбивства Лапаєва Є. В. Також залишились нерозкритими 24 розбійні напади.

За крок до злочину

Рівень злочинності серед дітлахів знизився, але пильність втрачати не варто, гадає прокурор міста. За даними ВКМСД ХМУ ГУМВСУ в області на обліку в районних підрозділах кримінальної міліції у справах дітей перебуває 479 неповнолітніх. Найбільшу кількість складають діти вікової категорії від 11 до 14 років. Значна кількість скоєних дітьми тяжких та особливо тяжких злочинів є «майновими», пов’язаними з крадіжками, розбійними нападами, незаконним заволодінням транспортних засобів. Також вони скоюють злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.
Стан роботи органів кримінальної міліції з виявлення та постановки на облік дорослих осіб, які втягують неповнолітніх у злочинну діяльність, прокурор міста вважає незадовільним. По-перше це стосується відсутності взаємодії з органами охорони здоров’я щодо обміну інформацією про підлітків, які вживають алкогольні напої та наркотичні засоби. Так, на обліку в Управлінні служб у справах дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради перебуває 395 дітей, які виховуються у сім’ях зі складними життєвими обставинами, в той час як на обліку в органах кримінальної міліції у справах дітей неповнолітніх зазначеної категорії лише 120.
«Наслідком цього є несвоєчасна постановка неповнолітніх на облік та профілактично-виховна робота з ними», — зауважив Є. Попович.