Державні субвенції на розвиток громад можуть бути заблоковані. Харків втратить майже 90 млн. грн.

11.09.2019 13:43   -
Автор:
Асоціації міст України б’є на сполох. Кошти, що нещодавно виділили на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, – вимагають повернути.
Як наголошує у відповідному листі виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, «за попередньою інформацією, Державною казначейською службою на виконання доручення Міністерства фінансів проводяться заходи щодо призупинення проведення видатків місцевих бюджетів, перерахованої у вересні 2019 року, без надання пояснень та законодавчих підстав щодо здійснення таких операцій».
За даним напрямком м. Харкову передбачено майже 90 млн. грн. – це блокування позбавить бюджет міста потужного джерела додаткового фінансування заходів соціально-економічного розвитку.
«Асоціація міст України звертає увагу органів місцевого самоврядування на відсутність законодавчих підстав щодо надання органами місцевого самоврядування згоди на проведення операцій із відкликанням коштів субвенції з рахунку місцевого бюджету. Радимо врахувати при прийнятті відповідних управлінських рішень, що у майбутньому такі дії можуть бути сприйняті контролюючими органами як добровільна відмова від коштів субвенції та виконання зобов’язань з фінансування відповідних видатків. Відповідальність за повноту здійснення видатків на заходи соціально-економічного розвитку територій у такому разі покладеться на органи місцевого самоврядування», – йдеться у листі виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана.
Нагадаємо, у серпні після листа керівника Офісу президента Андрія Богдана до тодішнього прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Кабмін заблокував виділення органам місцевого самоврядування 7,6 млрд грн із фонду регіонального розвитку та 2,5 млрд грн субвенції на соціально-економічний розвиток. Виділяти кошти Кабмін почав лише після того, як Асоціація міст України розпочала флешмоб #поверніть_гроші_громад, у ході якого голови міст та ОТГ у відеозверненнях на адресу президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана просили виділити їм раніше заплановані кошти.