Медичний телеграм-бот — переможець – газета «Харьковские известия»

30.01.2020 07:40   -
Автор:
До визнаного світового формату конкурсу інноваційних IT-проєктів на основі відкритих даних долучились активно — це були насичені два дні роботи, інсайтів та нових ідей. Більше 20 учасників з трьох команд працювали над аналізом та візуалізацією даних та представили свої проєкти, які мають покращити життя у місті та подолати корупційні ризики у сферах інфраструктури.
Так, за підсумками навчання переможцем стала команда, яка представила медичний Telegram-бот, що визначає найближчі лікарні та лікарів, з якими можна підписати декларацію. В майбутньому бот планується зв’язати з розкладом прийомів і можливістю запису до лікаря.
Друге місце посіла команда, яка розробила мапу Харкова з рейтингом районів міста за рівнем злочинності, освіти, транспортних систем та інших інфраструктурних одиниць.
На третьому місці опинився проєкт, що дозволяє порівняти звернення громадян з житлових питань та кількості витрачених ресурсів на вирішення проблем.
— Розробити медичного бота нас підштовхнула медична реформа, яка триває в країні, а саме: необхідність підписувати декларацію з конкретним лікарем-терапевтом, — розповідає учасниця команди-переможниці Ольга Чуб. — Ми проаналізували сайти поліклінік і дійшли висновку, що людина самостійно не може знайти того терапевта, який ще може набрати пацієнтів. Наразі харків’янину, щоб знайти вільного лікаря, потрібно зателефонувати у поліклініку або навідатись туди. Це віднімає купу часу. Натомість ми пропонуємо цей процес автоматизувати. Наш чат-бот зв’язується з відкритими реєстрами НСЗУ і аналізує, скільки вільних місць ще є у кожного терапевта в харківських поліклініках. Потім знаходить найближчу до тебе поліклініку з вільним терапевтом. Таким чином пацієнт отримує інформацію швидко і зручно.
Від Харківської міськради учасники отримали запевнення у подальшій підтримці проєктів та їх фінальну реалізацію.
— Ми зустрічалися з Олегом Дроботом і дізналися, що у міста є мета — створити єдиний міський медичний портал, — поділилася Ольга Чуб. — На ньому будуть і рейтинги лікарів, і вся необхідна інформація про них, і навіть набір якісних рекомендацій, які можна знайти за ключовими словами. Сподіваємося, наш проєкт також стане у нагоді при розробці порталу.
У Департаменті цифрової трансформації міськради створили цілий відділ, де працюватимуть з даними. Там збиратимуть інформацію, зберігатимуть її, а головне — за допомогою аналізу покращуватимуть життя харків’ян, запроваджуючи різноманітні сервіси.
— Наш мер Геннадій Кернес і його команда взяли курс на комплексну трансформацію міста, цифрову трансформацію всіх сфер життєдіяльності, починаючи від безпеки і закінчуючи медициною, бо будь-яка сфера сьогодні будується на якісних даних, — говорить заступник Харківського міського голови з питань цифрової трансформації Олег Дробот. — Сьогодні місто є найбільшим власником даних на своїй території, воно знає про своїх жителів все і прийшов час навчитися правильно використовувати цю інформацію. У свою чергу, жителі хочуть отримати доступ до інформації, яка є у міста, і зробити своє життя комфортним.
Активність харків’ян відзначила і керівниця напряму відкритих даних у проєкті USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» Катерина Оніліогву: «Ми бачимо такий ажіотаж у Харкові, тому що в Харкові з’явилась класна команда під керівництвом Діджитал-офіс Олега Дробота, яка почала просувати цю тему. Це означає, що ще більше людей дізнаються про можливості відкритих даних та візьмуть участь в таких проєктах».
Надалі команди-переможниці представлятимуть свої проєкти на всеукраїнському конкурсі стартапів OpenData Challenge. Фінал конкурсу відбудеться у вересні. Харків’яни вже пообіцяли, що будуть активно працювати, щоб зробити все на високому рівні!