На «Харківських асамблеях» виконають нову «Наталку Полтавку» і загублену симфонію Березовського

24.09.2019 09:31   -
Автор:
Про це повідомила художній керівник фестивалю, ректор Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського Тетяна Вєркіна.
За її словами, фестиваль присвячений творчості Івана Котляревського, оскільки в цьому році виповнюється 250 років з дня народження письменника й драматурга і 200 років його п'єсі «Наталка Полтавка». На відкритті, яке відбудеться у Харківській обласній філармонії, виконають нову версію опери.
«Ми знайшли ноти в нашій бібліотеці, а наш чудовий композитор Олександр Щетинський – відома особистість не тільки в Україні, а й за її межами, який закінчив наш університет, написав нову версію «Наталки Полтавки». Це п'єса очима людей, які живуть у 21-м столітті. Ми підтримуємо співаків і молодих акторів, які беруть участь в цій постановці», – зазначила Тетяна Вєркіна.
Крім того, 4 жовтня в університеті мистецтв вперше виконають симфонію композитора Максима Березовського. Кілька років тому твір знайшов в Італії диригент Кирило Карабиць.
«У Болонському університеті тільки два музиканти отримали звання «Академік музик». Перший – Вольфганг Амадей Моцарт, другий – Максим Березовський. Моцарта усі знають, грають, а більшість творів Березовського – загублені. Я хочу подякувати за унікальну щедрість молодого диригента Кирила Карабиця, талановитого українського митця, сина видатного композитора Івана Карабиця. Саме він у 2016 році вперше виконав єдину симфонію Березовського, яку він же зміг знайти в Італії, і тим не менш дав нам можливість виконати цю симфонію на українській землі в Харкові», – повідомила організатор фестивалю. За її словами, диригуватиме під час виконання симфонії Крістоф Адт із Німеччини.
За словами Тетяни Вєркіної, у фестивалі візьмуть участь музиканти з Німеччини, Іспанії, Португалії, Польщі, Італії та інших країн. Завершить фестиваль концерт симфонічного оркестру, який виконає українську музику різних століть. Зокрема, прозвучать твори Івана Карабиця і Володимира Птушкіна.
«Відкриваємо фестиваль «Наталкою Полтавкою», закінчуємо – українськими творами, а в середині звучатиме музика німецьких, польських, австрійських композиторів, прозвучить італійська музика, іспанська, угорська», – повідомила Тетяна Вєркіна.
Вона запросила всіх на Міжнародний музичний фестиваль «Харківські асамблеї», який вже став найтривалішим в Україні. З концертною програмою можна ознайомитися тут.
Зазначимо, що «Харківські асамблеї» проходять за підтримки Харківської міської ради.