Здание Пархомовского художественного музея вернут громаде уже 30 сентября

28.09.2017 14:27   -
Автор:
Заснований в 1955 році вчителем історії Пархомівської середньої школи Панасом Луньовим невеличкий шкільний музей – сьогодні є культурно-освітнім центром Слобожанщини. І не тільки. Музей відомий по всій Україні і за її межами. Щороку його відвідують близько 15-ти тисяч туристів. А починалось все колись з 50-ти картин, які передали харківські митці. Згодом же тут з"явились і світові шедеври. 
 
Дар'я Стороженко начальник відділу культури, молоді та спорту Краснокутської РДА
 
Пархомівський музей славиться видатними своїми авторами. Його називають також сільським ермітажем. Ми можемо тут бачити оригінали Шевченка, Малевича, Шишкіна,  Айвазовського. Про наш музей знають за межами нашого району і України.  
 
Але будівля, що орендував музей, до сьогодні, кілька разів змінювала власників. А після того, як останнього визнали банкрутом, взагалі виникла загроза існуванню музею і почалася боротьба за збереження закладу. Питанням повернення його Краснокутській громаді опікувалася особисто керівник області Юлія Світлична. Тривала кропітка робота і от знайшлася банківська установа, яка викупила будівлю та погодилася передати у комунальну власність. 
 
Олексій Белоцький голова Краснокутської РДА
 
Сьогодні відбувається унікальна і надзвичайна подія як для Харківщини, так і всієї України – передача цього музею, який дасть можливість впевнено працювати, зберігати і вивчати колекцію і передавати досвід і культуру наступним поколінням.
 
А тут зберігається велике надбання – понад 7 тисяч експонатів. 3,5 тисячі – це основний фонд музею, решта науково-дослідний. 
 
Олена Семенченко завідувач Пархомівського художнього музею ім.П. Ф. Луньова 
 
В експозиції музею представлене майже все світове мистецтво, ікони 17-19 століття, вітчизняне 18-20 століття і також живопис і графіка різних країн світу. Музей, який має таку історію, таке світло краси і добра він повинен мати свою будівлю.
 
Так тому і бути. В планах вже 30-го вересня повернути будівлю територіальній громаді.