«Все за графіком». Коли запрацює в Харкові перша українська підземна школа (відео)

19.02.2024 17:48   -

Індустріальний район міста Харкова. На місці, де ще пару місяців тому був котлован завглибшки в 7 метрів, спецтехніка трамбує щебінь та засипає все піском. Міські служби завершують роботи з підведення комунікацій. Так зараз виглядає будівельний майданчик першої підземної школи.

Під землею будівельники готують приміщення для харківських школярів, які тут зможуть навчатися наживо.

ОЛЕКСАНДР КАЛІНІЧЕНКО НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ ОЗДОБЛЕННЯ АТ «ТРЕСТ ЖИТЛОБУД-1»
Школа будується згідно останніх норм і вимог. Класи виконані за новітніми технологіями. Буде 16 класів. Також передбачені буфети, санвузли і технічні кімнати. Для молодших класів передбачені кімнати відпочинку, де будуть стояти ліжечка, де дітки зможуть відпочичити. Знаєте, будь-який перший проект він вважкий, будь-який пілотний проект він важкий. Нам треба було поєднати і врахувати всі норми, що необхідні на даний час для зведення цієї школи.

В приміщеннях, де навчатимуться харківські школярі, кажуть будівельники, передбачені сучасні системи кондиціонування та вентиляції. Також важливу увагу приділили заходам безпеки – перекриттям.

ОЛЕКСАНДР КАЛІНІЧЕНКО НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ ОЗДОБЛЕННЯ АТ «ТРЕСТ ЖИТЛОБУД-1»
Ширина перекриття близько півметра тут бетону монолітного, бетону високого класу. Чотири осередки армування тут по висоті, каркаси достатньо серйозні. І також передбачені внизу стіни, що теж можуть витримувати серйозне навантаження, якщо не дай Боже, будуть якійсь прильоти.

ОЛЕКСАНДР КАЛІНІЧЕНКО НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ ОЗДОБЛЕННЯ АТ «ТРЕСТ ЖИТЛОБУД-1»
На даний момент загально будівничі роботи, що стосуються стін, – перекриттів, виконані на 100%, утеплення теж повністю. Оздоблювальні роботи відсотків на 80% виконані. Залишилось суто благоустрій і кінцеві роботи із зовнішніх мереж.

Будувати в Харкові такого роду підземну школу, наголошує міський голова –рішення вимушене. Оскільки Харків часто потерпає від ворожих обстрілів. Власне тому і почали зводити освітній заклад під землею, щоб створити дітям належне і безпечне середовище для офлайн-навчання.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Будівництво йде по тому графіку, який ми розробляли. Ми плануємо закінчення будівництва наприкінці першої декади березня місяця з тим, щоби десь наприкінці місяця березня вже діти навчалися в цій школі.

Цей проект, акцентує увагу міський голова, перший. Далі, такі ж підземні школи у Харкові мають звести у кожному районі.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ми розглядаємо декілька районів. Бо в нас сьогодні є фінансові можливості, які відповідають бюджету міста Харкова. Крім цього у нас є плани. Ми залучаємо ще міжнародних партнерів для будівництва таких шкіл. Коли ми зробимо цей проект – це буде пілотний проект для всієї країни. Будуть і міжнародні партнери, до речі, вони вже зацікавлені в тому, щоб співфінансувати, я мав декілька перемовин з ЮНІСЕФ і USAID, для того, щоб було співфінансування таких проектів.

Поки ж ця перша підземна школа у Харкові будується за кошти міського бюджету.

ОСТАННІ НОВИНИ