Відміна банківської таємниці – вимоги МВФ

24.11.2020 13:09   -
Автор:
В Україні необхідно відмінити банківську таємницю та надати Державній податковій службі необмежений доступ до інформації про рахунки громадян. Про це сказано у звіті МВФ про технічну допомогу Україні. Відзначається, що також потрібно ввести механізм добровільного декларування. При цьому Фонд підтримує введення непрямого методу контролю за сплатою податків. Зараз же в Україні доступ до інформації щодо рахунків платників податків захищений законом про банківську таємницю. Таким чином, ці дані податкова отримує тільки за рішенням суду в кожному конкретному випадку.
 
Це серйозно знижує ефективність непрямого методу, який працює краще за все, покладаючись на масштабний аналіз даних. Такий підхід дозволить посилити відповідальність платника податків, а в разі введення механізму одноразового добровільного декларування – скористатися ним. 
 
У випадку дотримання вимог МВФ Верховній Раді необхідно буде ухвалити законопроект Кабміну про антикорупційну політику, що вже на розгляді у комітетах. І от НБУ просить народних депутатів не ухвалювати закон без правок. У той же час ще у минулому році в Україні і так був спрощений порядок доступу та відкриття банківської таємниці.
 
Оксана Чепижко фінансовий експерт 
 
Закон, що Верховна Рада ухвалила тоді, вніс зміни і в статю 62 закону "Про банки і банківську діяльність", що передбачають спрощення порядку розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю. Згідно зі змінами, окремі держоргани можуть отримати за письмовим запитом без рішення суду доступ до інформації про операції по рахунках осіб, в тому числі і інформацію про контрагентів, навіть якщо їхні рахунки відкриті в інших банках.
 
Експерти намагаються знайти відповідь, чому українська влада прагне зняти секретність із банківської таємниці. На думку фінасистів, з одного боку, розкриття інформації щодо руху грошових коштів несе в собі ще один інструмент боротьби з корупцією, що дозволить провести легалізацією коштів, отриманих злочинним шляхом.  А з іншого боку, таким чином правоохоронні органи можуть збирати компромат на будь-кого, безпідставно вимагаючи розкриття банківської інформації.
 
Оксана Чепижко фінансовий експерт 
 
Зараз існує певна процедура доступу до такого роду інформації – через рішення суду. Вважаю, що в тому бардаку і беззаконні, які зараз є в нашій країні, коли неможливо себе захистити, відстояти свою правоту в судах, даний крок трохи передчасний. Крім того, безперешкодний доступ до такого роду інформації остаточно підірве довіру до банківської системи України в цілому. Адже, як відомо, гроші люблять тишу.
 
А от інші експерти дотримуються думки, що НБУ веде невизначену політику стосовно боротьби з корупцією, адже спостерігаються у різний час несхожі дії у цьому напрямку. 
 
Данило Монін економічний експерт 
 
У минулому скликанні парламенту банківська таємниця і так практично була ліквідована для всіх одержувачів соцдопомоги. Рік тому доступ до банківської таємниці спростили в рамках антикорупційних справ. Додатково оголосили мало не терористами всіх від 5000 гривень. В цілому, незрозуміло чому НБУ це турбує. Адже антитерористичний закон був … авторства НБУ. Тобто, вони і так ведуть політику в цьому напрямку. Втім, тоді на чолі Нацбанку стояли інші люди. 
 
Черговий антикорупційний законопроект, якщо і з"явиться на порядку денному засіданнь Верховної ради, не факт, що набере голосів для ухвалення, адже зараз головне питання що стоїть перед депутатами – Держбюджет країни.