Видеокамер на участках во время президентских выборов не будет

15.03.2019 12:40   -
Автор:
Рекордна кількість кандидатів у бюлетені, тридцять дев'ять, виборчий бюлетень довжиною вісімдесят сантиметрів, застосування системи публічних закупівель через Prozorro. Все це характеризує цю виборчу кампанію одним словом "вперше", зазначила голова Центрвиборчкому Тетяна Сліпачук. ЦВК наразі працює без ухилення від плану та графіків. 
 
Тетяна Сліпачук голова ЦВК
 
З моменту запуску виборчої кампанії ЦВК взяла участь у п'ятдесяти дев'яти судових процесах. У двадцяти восьми позовах проти ЦВК було відмовлено. Тобто фактично ЦВК 28 справ із 59 виграла. Залишені без розгляду із цих 59 справ 16, задоволено всього лише 3 позови проти ЦВК.
 
Крім того, у центрвиборчкомі повідомили, що під час цьогорічних президентських виборів на дільницях не буде камер відеоспостереження. Вони, вважають у ЦВК, показали свою неефективність. Свого часу на їх установку витратили майже мільярд гривень. 
 
Євгеній Радченко заступник голови ЦВК 
 
Одне з тих питань, яке викликає посмішку і на яке вже набридло відповідати, але відповідаю. Такі відеоспостереження на виборчих дільницях ніяким законом, в тому числі законом про вибори президента, не передбачені, тому відеоспостереження не буде. На це було витрачено 996 мільйонів гривень, було куплено 32 тисячі з гаком програмно-апаратних комплексів. Вся ця система була змонтована, працювала. В результаті з більш 30 тисяч таких комплектів було здійснено трохи більше 180 тисяч заходів в систему – приблизно 7,5 разів на кожну виборчу дільницю люди заходили подивитися. Ефективність говорить сама за себе. 
 
І все ж, якщо органи державної влади або місцевого самоврядування хочуть, то можуть встановити відеокамери, зазначили у ЦВК, але з міркувань безпеки.