В Україні дозволили використовувати фемінітиви у трудових книжках

26.08.2020 12:35   -
Автор:
Журналістка, фотографиня та літераторка. Такі записи будуть з'являтися у трудових книжках українок. Мінекономіки офіційно дозволило використовувати фемінітиви у кадровій документації.
 
На сайті відомста оприлюднений наказ про внесення змін до класифікатора професій. Ще декілька років тому професійні фемінітиви були небажаними, а жінкам взагалі заборонялося обіймати близько 450 професій. Лише у 2017 МОЗ скасувало цей наказ. У новому ж класифікаторі зазначено, що таких змін потребує, насамперед, суспільство.
 
Наказ Мінекономіки від 18.08.2020 № 1574 "Про затвердження Зміни № 9 до національного класифікатора ДК 003:2010"
 
У Класифікаторі професій професійні назви робіт наводяться в чоловічому роді, крім назв, які використовуються винятково в жіночому роді (економка, нянька, покоївка, сестра-господиня, швачка). Згідно потреби користувача, при внесенні запису про назву робіт в кадрову документацію окремого співробітника, професійні назви робіт можуть бути адаптовані для позначення жіночої статі громадянина, який виконує ці роботи… Наприклад, інженер-інженерка, верстатник широкого профілю-верстатниця широкого профілю, соціолог-соціологиня.
 
Зміни відбуватимуться не лише у кадровій документації. Українці зможуть змінити своє по-батькові з 14-ти років при отриманні ID-картки. Відповідний законопроект ухвалила Верховна Рада України.