В Украине подорожают цены на автогражданку и КАСКО

11.01.2019 12:49   -
Автор:
В Україні піднімуть максимальну суму майнових збитків зі 100 тисяч до 130, а потерпілі за станом здоров'я отримуватимуть не 200 тисяч, як зараз, а 260. Мова про випадки під час дорожньо-транспортних пригод. У Нацкомісії фінпослуг також затвердили проект змін коефіцієнтів при розрахунку вартості полісів. Зокрема, збільшать коефіцієнт для авто без української реєстрації з 5 до 10 відсотків. При придбанні електронного полісу – він буде дешевшим на десять відсотків. Крім того, кожен страхувальник повинен буде нараховувати бонуси безаварійним водіям, що поширюватиметься на всі договори. Зміни торкнуться і коефіцієнтів по бонус-малус. 
 
На жаль, система бонус-малус практично сьогодні не працює. Страхові враховують тільки безаварійну їзду, а в разі ДТП, коли потрібно застосувати підвищувальний коефіцієнт, практично відсутня можливість відстежувати учасників аварій і їх винуватців на рівні компаній. Це дозволяє зробити електронний поліс, який випускається і враховується безпосередньо МТСБУ, і тоді поступово створиться єдина база ДТП. Зараз винуватець аварії може піти в іншу компанію і застрахуватися без підвищувального коефіцієнта. Завдяки введенню електронного поліса, страхові компанії зможуть застосовувати систему бонус-малус в повній мірі.
 
Через нові правила зростуть ціни на поліси автовицілки. Торік середня вартість страховки піднялась на сімдесят п'ять гривень, з чотирьохсот дев'яноста п'яти гривень до п'ятисот сімдесяти. По каско змін не було. Страхові компанії цьогоріч будуть вимушені підняти ціни і через девальвацію гривні, зростання мінімалки, збільшення вартості на запчастини та витратні матеріали, -переконують експерти.
 
Прогноз на 2019 рік – зростання цін на близько 20-30%. Як за рахунок укладання договорів із застосуванням максимальних коефіцієнтів, так і за рахунок можливого перегляду розміру самих коефіцієнтів з боку Нацкомфінпослуг. При цьому страхові суми (максимальні розміри виплат постраждалим) також будуть підвищені на 30%.
 
В окремих випадках вартість полісу зросте й на 50 відсотків. Документ із новими коефіцієнтами у Нацкомісії фінпослуг вже передали до профільних міністерств. Очікують, що він має запрацювати у березні.