В Украине хотят создать национальный реестр доноров

21.02.2019 12:54   -
Автор:
У Міністерстві охорони здоров'я оприлюднили для обговорення громадськості проект наказу, який передбачає повний перехід на електронні рецепти для ліків за програмою реімбурсації. Свої пропозиції та зауваження можна направляти до 8 березня у письмовому вигляді. Самим проектом пропонується встановити таке:
 
Виписати рецепт на реімбурсацію зможе лікар, з яким пацієнт підписав декларацію. За наявності хронічного або затяжного захворювання, при зверненні пацієнта засобами телекомунікаційного зв'язку лікар має право виписати рецепт на реімбурсацію без проведення особистого прийому такого пацієнта. Повторний рецепт на ліки з однаковою назвою може бути виписаний не раніше, ніж за 7 днів до закінчення строку, на який було виписано попередній, якщо його було виписано на 21 і більше днів або за 3 дні, якщо рецепт виписаний менше ніж на 21 день.
 
У разі помилок в електронному рецепті або порушення порядку виписування – його анулюватимуть. Якщо кошти у бюджеті закінчаться, то рецепти не виписуватимуть до початку наступного місяця. Крім того, в Україні хочуть створити національний реєстр донорів, а ще впровадити електронну медичну інформаційну систему в установах системи крові. Це ухвалили в Кабміні та закріпили в Стретегії. 
 
Основним завданням документа є створення трирівневої системи крові: на національному, регіональному та госпітальному рівнях. Так, на національному рівні вперше планується створити Трансфузіологічний центр, що здійснюватиме функцію управління та координації системи крові та моніторингу її функціонування. На регіональному рівні центри крові будуть централізовано заготовляти, тестувати, переробляти, зберігати та розподіляти донорську кров та її компоненти. А відділення трансфузіології мають трансформуватись в лікарняні банки крові у складі закладів охорони здоров'я (госпітальний рівень.
 
Очікується, що такий підхід скоротить ризики інфікування крові на різних етапах. Фінансування здійснюватиметься з державного та місцевого бюджетів, а ще очікуються кошти від міжнародних партнерів та за рахунок державно-приватного партнерства. Вцілому план оновлення національної системи крові оцінюється приблизно у 6,5 мільярдів гривень до 2022 року.