В харьковском ВУЗе рассказали, когда студенты смогут получить январьские стипендии

24.01.2017 11:27   -
Автор:
Цього року порядок отримання стипендій студентами-бюджетниками українських вишів змінено. По-перше, відтепер виплати бувають двох видів – соціальні та академічні. Соціальні виплачуються органами соцзахисту за списками, які формують академії, університети та інститути. Академічні ж виплачуються тим, хто добре навчається. От тільки тепер відмінні оцінки – не єдиний фактор, який визначає, чи отримуватиме студент стипендію. 
 
Юрій Холін перший проректор ХНУ ім. В.Н.Каразіна
 
Має значення рейтинг по спеціальності конкретного курсу. Не має значення конкретна оцінка, має значення положення в рейтинговому списку. Рейтинговий бал студента складається на дев'яносто три відсотки з оцінок його, за стобальною шкалою, а сім відсотків можна отримати за успіхи в науково-технічній, спортивній та громадській діяльності. Є ще стипендії підвищені, за особливі успіхи в навчанні. Тут все просто – це найкращі студенти за рейтинговими балами. 
 
Кожен вищий навчальний заклад критерії для формування власного рейтингу визначає окремо. Десь до уваги беруться спортивні досягнення студентів, десь – їх участь в житті закладу. В більшості харківських вишів із критеріями для рейтингу вже визначились, адміністрація готова до формування списків стипендіатів. От тільки грошей для виплат від Міносвіти все ще немає.
 
Юрій Холін перший проректор ХНУ ім. В.Н.Каразіна
 
В січні студенти отримують ще стипендію, призначену в минулому році. Тут проблем немає. Аспіранти, докторанти вже у січні отримували стипендії підвищені. Лютнева стипендія виплачується ще через місяць, в двадцятих числах лютого. У нас є час. Сподіваюсь, що за місяць все з'ясується і проблем з виплатами не буде. 
 
Між тим, у вищих навчальних закладах Харкова запевняють: хоч наразі і неясно, коли надійдуть виплати, студенти до паніки не вдаються. про зміни, що на них очікують, вони були проінформовані заздалегідь, і до затримки виплат були готові.