В Харьковской области инвесторам будут предлагать утеплять госучреждения

07.07.2017 14:27   -
Автор:
В Україні близько сімдесяти тисяч бюджетних установ потребують тепломодернізації. Нині вони споживають у два-три рази більше енергоресурсів, ніж у Європі, розповідають у держагентстві з енергоефективності. Аби утеплити всі заклади в країні – потрібно близько восьми мільярдів гривень. Цих коштів немає, тож наразі в Уряді вирішили піти іншим шляхом. Для цього ухвалили закон, який дозволяє укладати енергосервісні договори. Це означає, що інвесторам пропонують вкласти кошти в утеплення державного закладу і при цьому заробити.
 
Сергій Савчук голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження України
 
Якщо бюджетна установа має кошти, щоб заплатити за електричну енергію, за газ, за тепло, то краще ці кошти віддати енергосервісній компанії, яка прийшла, вклала свої кошти чи банківські кошти, чи разом з співінвестором. Вони поміняли вікна, встановили лічильники, утеплили стіни і далі відбувається зменшення цих енергетичних ресурсів. Так ось ця енергосервісна компанія вона зацікавлена якомога ефективніше це зробити, щоб ця різниця між попереднім використанням і поточним була якомога більше.
 
Ця різниця і буде поверненням вкладених коштів. Такий механізм, переконує Сергій Савчук, прозорий і успішний. Проте він більше підходить для невеличких міст чи районів. Там запровадити енергосервіс, саме так в держагентстві називають механізм залучення приватних коштів, набагато легше. Щоправда, можуть бути труднощі з оформленням документів, проте обіцяють допомогти. 
 
Євгеній Шахненко заступник голови Харківської облдержадміністрації
 
Я уверен, что мы возглавим эту работу, областная государственная администрация, наше управление. Есть у нас специальное подразделение, которое будет заниматься только энергосервисными договорами. Тем более вот благодаря агентству есть сегодня инвесторы, которые расскажут на своих примерах. У нас в Харьковской области не так много энергосервисных договоров, около семи, но мы будем, сделаем большой импульс и обещаем, что мы будем одни из лучших тоже в этом направлении.