В Харьковский ботанический сад пришла весна

14.03.2019 12:23   -
Автор:
Вони своєю появою немов говорять – весна йде, весні дорогу. В одному з найстаріших ботанічних садів України – Харківському, якому цьогоріч виповнюється 215 років, розквітають первоцвіти. Після тривалої і досить сніжної зими розкривають свої суцвіття крокуси або шафрани. Поки ще на зовсім невеликих галявинах вони гріються в променях березневого сонця, радуючи своєю красою і вишуканістю.
 
Тетяна Орлова завідувач відділу квітникарства Харківського ботанічного саду 
 
Как всегда уже в это время нас радуют шафраны золотистые, колхикумы, которые весной цветут. Начали цвести луковичные ирисы или иридиодиктумы. Коллекция иридиодиктиумов у нас, пожалуй, самая большая в Украине поскольку около 40 сортов и около 6 видов в этой коллекции. Крокусов у нас около 60 сортов раннецветущих растений. 
 
Все це розквітне наповну наступного тижня, додає Тетяна Орлова. Принайні, так сподіваються, за умови теплої, сонячної та бездощової погоди. А після крокусів та ірисів радуватимуть своєю красою запашні гіацинти. У колекції ботсаду їх 70 сортів. Далі білосніжні з червоногарячими серцевинами нарциси, їх не мало-не багато, 160 сортів. Довершать всю цю красу своїм різнобарв'ям 320 сортів з 40 видів тюльпанів. Це буде своєрідний квітковий бал, зазначають в ботанічному саду.
 
В свою чергу селекціонери закликають всіх виявити свою громадську позицію і не купляти первоцвіти, такі як підсніжники та проліски, якими вже торгують в місті. Кажуть, квіти порадують лише кілька днів, а от рослина, вірніше її цибулина може загинути.
 
Тетяна Орлова завідувач відділу квітникарства Харківського ботанічного саду
 
На цветение растение тратит все силы луковицы и для того, чтобы луковица возобновилась, нужно чтобы все "органы" растения были на месте. Т.е. из листьев идёт отток питательных веществ в луковицу. Если же собираются букеты то отрывается вся наземная часть и луковица, соответственно, гибнет. поскольку это и механическое повреждение и потом луковица не может восстановить свои силы. Все первоцветы, как правило, исчезающие растения. Есть угроза того, что наши потомки их не увидят в лесах.