В Харькове стартовал конкурс “Марафон уникальных дел-2020”

03.02.2020 14:46   -
Автор:
Дано старт "Марафону унікальних справ 2020". У Харкві відбувся його перший етап, який, як і завжди, представив кращі учнівські проекти. Цього разу, це взагалі виявився цІлий ярмарок ідей з поглядом у майбутнє, зазначають в журі конкурсу, яке також, доречі, складається зі школярів.  
 
Руслан Комишан учень гімназії №163, член журі "Марафону унікальних справ" 
 
"Детство без границ", "Миротворство и волонтёрство", "Безопасность города Харькова", "Активная молодёжь". Наш Харьков должен постоянно развиваться естественно нам всем интересно то, как мы его видим. 
 
Тож тематика найрізноматніша, а ініціативи школярів і дійсно унікальні. Так Софія Дибок запропонувала створення здавалось би звичайних фотозон "Активна молодь – успішне місто", але таких, де можна було би покреативити, продемонструвати свої лідерські здібності і при цьому навчитися працювати в одній команді.   
 
Софія Дибок учениця школи №119 
 
Люди выходят, они выходят из телефона, не сидят там, молодёжь учится общаться друг с другом и проявлять свои лидерские качества, чтобы они показали, что дети сейчас могут развиваться сами и развивать свой город.
 
А от проект "Із забуття в бесмертя" присвячений історії, а саме подіям 1930-го року, коли до харківського письменницького будинку "Слово" поселили діячів української культури, які потім були репресовані. Школярі запопонували увіковічити це місце. 
 
Богдан Калюжний студент Національного юридичного університету ім.Я.Мудрого
 
Наш проект, благодаря "Марафону уникальных дел", где мы сейчас находимся, он получил первый толчок. В последствие наш проект поддержала мэрия и сам Геннадий Адольфович. Так что где-то в течение года должен установиться памятник.
 
Учні ж 168-ї школи взялися за не менш серйозну тему, що зараз на часі – дії дітей у надзвичайних ситуаціях. І підійшли до цього питання доволі креативно, створили цілий фільм про евакуацію з навчального закладу у випадку пожежі. Залучили і рятувальників, і вчителів з батьками, і самих учнів, які тепер краще за інших своїх однолітків знають правила.   
 
Денис Мокшин учень школи №168 
 
Мы решили снять именно фильм не то, что презентация или что-то там рассказывать детям. мы хотели именно показать как это всё может произойти, чтобы не было паники, ничего, чтобы всё было по правилам.
 
За дотримання правил поведінки, але вже на дорогах, виступають і учні 80-ї школи. Кажуть, проект, який пропонують  мінімальний у витратах. Єдине, що знадобиться – банка фарби і бажання, бо хочуть біля шкіл і перехресть, на дорозі зробити елементарні написи "зніми навушники", "вимкни телефон", "подивись ліворуч або праворуч". Вони впевнені, ці короткі фрази, привернувши увагу школярів, здатні врятувати їх від небезапечного кроку.    
 
Анна Коваленко учениця школи №80 
 
В нас в Україні вже є ця акція, в багатьох містах пишуть ці написи на асфальті. Ми вирішили її підтримати, тому що управління нашої патрульної поліції не може встигнути все і одразу, тому і вирішили здійснити їм допомогу. 
 
Олександр Літвінов учень школи №80
 
Також зараз ми хочемо представити флікери, які можуть допомогти вночі як водіям, так і дітям. В цьому і є мета нашого проекту. 
 
А третьокласники 66-ї школи взагалі порушили далеко не дитячу тему – боротьба з корупцією. І вигадали гру, персонажами якої є олігархи, корупціонери та прості громадяни. Пограли самІ, тепер пропонують іншим.    
 
Владислава Громакова учниця школи №66  
 
Мне очень понравилась в эту игру играть, потому что она очень интересная. Там задействованы ситуации из сказок и всё, всё, всё. Главная задача игры – вывести коррупционера на чистую воду.
 
І таких цікавих, неординарних і пізнавальних проектів, всього близько сорока, і було представлено на суд журі. Але це тільки початок. Далі буде. Конкурс триває. Кращі ініціативи школярів, відібрані шляхом голосування, будуть впроваджені міською організацією учнівського самоврядування, а також запропоновані для реалізації в масштабі всього міста.