В Харькове создается общественная служба хосписной помощи “Эра милосердия”

02.04.2012 17:17   -
Автор:

Поліна Васил`єва – самостійно не пересувається. Каже, після кількох невдалих спроб винайняти доглядальницю вдома, зрозуміла – за станом здоров"я їй краще перебувати у хоспісі. Жінка радіє, коли її відвідують колишні учні, адже за фахом вона педагог, але до студентів, які запропонували свою допомогу, ставиться особливо дружньо.   

Поліна Васильєва пацієнтка хоспісу  
-Я с удовольствием. Они мне помогают, то, что голову помогают помыть и всё такое и здесь постирают. Я их сразу предупредила, мне не тлько поговорить, мне нужна помощь моральная, материальная, вот такая действительная помощь.

Олена і Дмитро у хоспісі не вперше. Зізнаються, доглядати за важкохворими людьми – не просто, втім знайшли в собІ не лише бажання а й сили.  

Олена Яценко студентка
-Из наших 20-ти человек половина смогла. Очень сложно. Особенно 1 раз, вобще невозможно практически. Сложновато, но переборов свои страхи, которые могли бы быть, мы начали общаться. 

Зараз у відділенні хоспісу майже 50-т пацієнтів. І медичне обслуговування – не єдине, що їм потрібно, запевняють лікарі, важлива психологічна і моральна підтримка, щоб полегшити їх страждання.

Ірина Монастирська завідувач відділення хоспісу Харківської міської клінічної багатопрофільної лікарні №17
-Мы видим наша служба очень востребована. Работают здесь замечательные люди, профессионалы и конечно мы очень нуждаемся в помощи волонтёров. 

Добровольцями доглядати за важкохворими виступили студенти гуманітарних ВИШів. Вже третій рік поспіль у Харкові проводять підготовку волонтерів в рамках проекту "Ера милосердя".

Лариса Болгова директор Департаменту праці та соціальної політики Харківської міськради
-Он получил своё полноценное развитие. Мы продолжаем уже работу волонтёрского движения с учётом полученного опыта.

Ініційовано створити у Харкові цілу "Громадську молодіжну СЛУЖБУ хоспісної допомоги". Набір добровольців триває. Тим більш, що незабаром тут відкриється друге відділення. Будівельні роботи практично завершені, і попереду облаштування палат. Таким чином буде 80 місць для онкохворих, яким необхідна поліативна допомога. Щоб доглядати за ними, за словами фахівців, необхідно майже дві тисячі волонтерів. 

Анжела Сушко, Євген Шинкаренко, Харьковские Известия