В Харькове создадут специальные “Школы общего ухода за тяжелобольными людьми”

20.06.2012 22:48   -
Автор:

Сьогодні далеко не всі важкохворі люди, які потребують паліативної допомоги, готові перебувати у такому медзакладі як Хоспіс, зазначають фахівці. Здебільшого близькі, чомусь, вважають негожим госпіталізувати родича і залишають його вдома.

Світлана Горбунова-Рубан, заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення:

-Там где больной. Находится в тяжёлом болезненном состоянии остаётся в семье нам надо потрудиться чтобы для начала объяснить родственникам, что делать этого не нужно при наличии тех условий, которые есть у нас в городе.

Втім родини стикаються із проблемами по догляду за важкохворими, які лікуються вдома, і, за словами медиків, самі потребують соціальної та психологічної допомоги.

Ірина Баглаєнко, віце-президент благодійного фонду "Соціальна служба допомоги":

-Ведь когда в семье появляется неизлечимо больной человек, особенно в терминальной стадии, это приводит к снижению качества жизни всей семьи и становится причиной тяяжёлых психологических, социальных и экономических расстройств её функционирования.

Департаментом охорони здоров"я разОм з благодійним фондом "Соціальна служба допомоги" булО розроблено проект з навчання звичайних дільничних медсестер правилам надання паліативної та хоспісної допомоги пацієнтам в амбулаторно-поліклінічних умовах. Щоб вони в свою чергу цьомУ навчили вже РОДИЧІВ важкохворих людей, які лікуються в себе вдома.

Вікторія Катречка, головна медсестра міської поліклініки № 18:

-В современной жизни добавляются новые правила ухода, новые средства, новые предметы гигиены. Применение тех же памперсов, не все же люди знают как их одевать, как их использовать. Когда квалифицированные специалисты подскажут, родственники всегда благодарны. 

Таке навчання медсестер проведено поки тільки у трьох міських поліклініках № 6,9 та 18. Натомість, цей досвід планують впровадити у всіх поліклінічних закладах, а ще створити спеціальні "школи із загального догляду за хворою людиною", які б могли відвідувати родичі таких хворих. 

Анжела Сушко, Євген Шинкаренко, Харьковские Известия.