Для харьковских огородников началась горячая пора

20.06.2012 18:07   -
Автор:

Вранці ллє дощ, вдень гріє сонце.  Нарешті, кажуть городники, спека трохи відійшла, а остання злива, що нещодавно відбулася на Харківщині, шкоди майбутньому врожаю не завдала. Погода налагодилася, тому поступово наливається  капуста, розпустили коси буряки та морква, буяє зелень. В городі пенсіонерки Віри Костенко вже є чим похвалитися.

Віра Костенко, пенсіонерка:

-Мы уже собираем первые кабачки, первые огурцы. Вот цветет картошка – наша основная кормилица, думаем, что она нас выручит, не будем покупать на зиму в больших количествах, будем пользоваться своей.

Погода хоч і налагодилася та роботи в овочівників вистачає. Тепер головне вчасно прополоти грядки від бур`янів, а їх цього року чимало. Поряд із звичними осотом, берізкою, пирієм та щирицею,  інший головний біль – так званий коврик.

Олена Солонецька, городниця:

-Раньше у нас его не было, просто сплошной коврик, коврик застилает, его вырываешь, вырываешь и опять – просто невозможно.

А ще зараз час боротьби зі шкідниками.
 
Олександра Суфіянова ,кореспондент:

-Зараз у городників найбільше проблем із томатами, оскільки листочки цієї рослини пошкоджені фітофторозом. Щоб врятувати решту кущів від цього захворювання, потрібно негайно хвору рослину видалити з грунту.

Дбати про культури – це ще не все. Погода грає не аби яке значення. Харків"яни на сильні дощі не скаржаться. Кажуть – врожай більше боїться спеки.

Олена Солонецька ,бактеріолог:

-Тот год был такой засушливый, что просто ничего не росло, а в том году и вот сегодня сейчас был дождь, в принципе все растет нормально.

Не настільки оптимістичні прогнози українських аграріїв. Вони побоюються, що цьоріч і саме через спеку, не через дощі, може значно скоротитись врожай картоплі, цибулі, моркви та інших овочів. Сонце спалює листя яке ледь з'являється на світ. Більш за все треба приділити увагу саме овочам, адже баштанні переносять спеку дуже добре. Проте зараз, кажуть експерти, очевидної загрози майбутньому врожаю немає. Щоб попередити шкоду пересічним городникам радять поливати грунт та удобрювати його.

Олександра Суфіянова, Євген Шинкаренко, Харьковские Известия.