В Харькове проходит Восточный форум по вопросам инклюзии

26.09.2019 17:31   -
Автор:
Хтось із них пересувається за допомогою інвалідного візка, хтось  нічого не бачить, а хтось не чує. Люди з особливими потребами з"їхалися до Харкова з Донбасу на Східний форум з питань інклюзії. Організатором конференція виступила Харківська міська рада разом з профільними департаментами Донецької та Луганської областей, громадськими та міжнародними організаціями. Мета форуму – привернути якомога більше уваги до потреб людей з обмеженими можливостями, зокрема тих, що опинилися у скрутному становищі внаслідок конфлікту на сході України, та поділитися досвідом, як зробити міста більш доступними.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та захисту населення 
 
Мы популяризируем не просто людей с инвалидностью, людей, которые нуждаются в каких-то дополнительных условиях. Мы популяризируем, что эти условия нужно создавать для этих людей, понимаете? Этот немножечко другое. Это обязанность власти, это обязанность государства по отношению к этим людям максимально создавать условия для их комфортной жизни, для удобства их проживания, для удобства их нахождения в среде обитания. 
 
А зроблено у Харкові чимало. Зокрема,  Центр надання адміністративних послуг, побудований з урахуванням усіх вимог доступності. Велику увагу приділяють й інклюзивній освіті.  
 
Олена Шингарьова громадський радник Харківського міського голови
 
Действительно, нам есть чем гордиться. Например, это школа №124. Это школа, которая является абсолютно архитектурно-доступной. Это школа, в которой вместе с обычными детками учатся дети с физическими ограничениями, дети, которые передвигаются на инвалидных креслах и там созданы абсолютно равные условия для всех детей без исключения. 
 
Віце-мер Світлана Горбунова-Рубан відзначила, що багато міських проектів з'явилися з громадських ініціатив. За її словами, це допомагає постійно удосконалювати соціальну сферу міста. Деякі проекти є унікальними для України, зокрема послуга раннього втручання та "Єдина соціальна мережа". 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та захисту населення 
 
Единая социальная сеть – это, действительно то, что в Украине повторить еще никто не смог несмотря на то, что этому проекту 20 лет, несмотря на то, что на протяжении всех этих 20 лет я докладывала этот проект на всех уровнях, в министерствах, в администрации президента, на конференциях. К нам приезжало большое количество представителей городов и областей Украины, моих коллег, которые занимаются вопросами социальной защиты. Им интересно это все, им тоже хочется, чтобы у них так было.
 
Для учасники форуму працювала виставка, де були представлені розвиваючі ігри та дитячі книжки надруковані шрифтом Брайля.