В Харькове правоохранителя посадили на 4 года по событиям 2012 года

28.04.2018 14:52   -
Автор:
Його викрали посеред вулиці, утримували 14 годин в будівлі, після чого чоловік просто вийшов з вікна 4-го поверху. Він вижив, але назавжди залишиться інвалідом. Все це про харків'янина Романа Шмаргалова. Його історія тягнеться ще з 2012 року. Своїх кривдників чоловік називає: правоохоронці – співробітники колишнього Орджонікідзівського райвідділу міліції.
 
Вся ця історія розпочалася одного серпневого вечора. Саме на цій алеї, що тягнеться вздовж будинків по нині вже проспекту Ювілейному – це Московський район.
 
Роман Шмаргалов потерпілий
 
В тот вечер в 2012 году по этой аллее я шел на работу. Я постоянно ходил по этой дороге. Ко мне подошли 2 мужчин в гражданской форме, ни милиция, никто никак. Нельзя было понять кто они. Попросили представится. Я без всякого представился. После чего они взяли меня под руки и повели во дворы. Там стояла красная машина и туда меня посадили насильно. Я сопротивлялся. Они меня запихивали, когда посадили в машину, я опять спросил кто они, после чего получил удар в живот и поехали в неизвестном направление. 
 
Невідомим напрямком виявився Ордженікідзівський райвідділ міліції – нині Індустріальний. Саме в цій будівлі, каже чоловік, і відбувалися події.
 
Роман Шмаргалов потерпілий
 
Меня выгрузили, завели в райотдел. Расписался в журнале, поднялись на 4 этаж и завели в кабинет №66. Меня сразу начали заставлять подписывать какие-то документы, когда я спрашивал, что я подписываю, они сказали,  тебе не надо знать.  Я им говорю, у меня есть право позвонить родственникам, на что мне ответили : «у тебя родственников здесь нет,   тебе некому звонить. Это дело времени по любому ты подпишешь, то , что мы тебе даем.» 
 
Сьогодні, каже Роман він знає хто саме з ним спілкувався, називає призвіща співробітники міліції: Педченко, Куценко та Євтушенко. Саме вони тримали його у райвідділі до ранку. А один з них вів допит.
 
– Когда в 8 часов пришел и узнал, что я не подписал никаких документов он просто пришел в ярость и начал меня избивать. Избивал кулаками, ногами падал, терял сознание, он дальше буцал меня.
 
Потім були погрози після яких, чоловік все ж вимушений був підписати те, що вимагали від нього правоохоронці.
 
– Сказал, если не подпишу, то изнасилуют меня резиновой палкой. Я сразу понял, что это не просто угроза, а они естественно могут это сделать. Я уже сказал, хорошо, я подпишу. Когда я подписал бумаги сразу резко  у них изменилось настроение. Дали мне сигарету можешь выйти пойти покурить.  вошел покурить, когда возвращался, слышу разговор, она рассчитается с нами квартирой. То есть моей квартирой с ними кто-то рассчитается.
 
Після 14 годин перебування в райвідділку Роман вирішив вчинити радикально.
 
– Я понимал, что после такого я жить не буду. То есть они доведут это дело до конца, или закопают, зароют. То есть у меня ни родственников никого не было, чтобы мог меня поддержать. Я перекрестился , вылез в форточку, оттолкнулся и упал. Упал я сразу за зданием, оттащили меня сюда приблизительно где-то , здесь стоял народ сотрудники полиции, еще той милиции и стоял начальник по всей видимости, потому, что командовал Педченко, чтобы он пошел вынес нашатырь, через 5-10 минул приехала скорая.
 
До лікарні його шпиталізували з діагнозом перелом рук та ніг. Того ж дня у ЗМІ міліція відзвітувала, Роман Шмаргалов був затриманий через збут наркотиків. А з вікна вискочив, щоб втекти від покарання. Справу таки порушили, та через відсутність доказів вона була закрита.
 
Олег Максименко адвокат Романа Шмаргалова
 
Ему хотели пришить сбыт наркотиков, при этом с него выбивали показания, чтобы он дал показания и подписал пустые листы.
 
Навесні 2013 році проти правоохоронців було таки відкрите кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень співробітниками Орджонікідзевського райвідділу. Із трьох фігурантів подій літа 2012 – на лаві підсудних опинився лише один – майор міліції Денис Педченко. Інші двоє – у справі проходять лише в якості свідків. Минулого року Денису Педченку Ордженікідзівський райсуд таки виніс вирок – три роки умовно. З рішенням суду, говорить потерпілий, категорично незгідний. Тому, подав апеляцію. 12 квітня цього року відбулось одне із засідань суду. На ньому колегія суддів розглянула апеляційну скаргу.
 
Михайло Чопко прокурор відділу процесуального керівництва прокуратури Харківської області
 
Визначаючи покарання суд не врахував особливості підсудного, вага та необоротність заподіяних наслідків, характер скоєного а також те, що дане негативне явище  перебуває в протиріччі з критеріями, установками та соціальними цінностями нашого суспільства та підриває імідж державних органів влади та демократичних – інститутів нашої держави. Також суд не у повній мірі врахував при призначені покарання Педченко, що він  не визнав свою провину вчиненні кримінальних правопорушень і вчиняв дії на уникнення покарання. Тому заслуговує на більш суворого покарання.
 
Саме тому і представники прокуратури, і Роман зі своїм захисником просять для Педченка 8 років тюрми та 5 мільйонів гривень моральної компенсації. Бо умовного покарання для правоохоронця, який викрадав, утримував, завдавав тілесних пошкоджень , каже потерпілий  – замало.
 
Олег Максименко адвокат Шмаргалова
 
Само дело, вынесение уголовного приговора, полностью – это революция. За все время независимости Украины – это первый приговор  в котором полностью утверждается, что  раз ты человека завел , продержал более 3-х часов в райотделе, не составил протокол о задержании – это уголовное преступление. Другой вопрос, что условное наказание милиционеру, то это в соответствии со статьей 50 не будет служить наказанием, как для других. Все будут смотреть та приговор условно, сделаем, дадут же условно. Вот когда накажут- 8 лет дадут за это, тогда будут знать, что нельзя задерживать без этого.
 
Після п’яти років судової тяганини екс-міліціонер своєї провини по відношенню Романа так і не визнав.
 
– Я не визнаю.
– А як так сталося, що людина впала?
– Уже 6 років тривають судові засідання, там є тома, если у вас есть допуск… 
 
Розглянувши апеляційну скаргу 13 квітня колегія суддів Апеляційного суду у Харківської області рішення Орджонікідзевськогои райсуду скасувала, і винесла Денису Педченку нове покарання.
 
– Визнати винним Педченка Дениса за ч.2 ст.365 КК України та призначити йому покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на 3 роки.
 
Інші двоє фігурантів оперуповноважені Куценко та Євтушенко, які, каже потерпілий  Роман Шмаргалов ,  також причетні до того, що відбувалося з ним в ту серпневу ніч, досі при погонах, проте вже не міліціонери, а співробітники нової поліції.
 
Андрій Певтієв відповідальний Індустріального ВП
 
– Вони працюють досі чи ні!?
-Так.
– Оперуповноважені Куценко та Євтушенко досі працюють !?
– Ну, краще вам звернутися до кадрового забезпечення.
– Працюють тут чи ні?!
– Працюють.
– Якщо працюють, то мають посвідчення … пройшли переатестацію.
 
І цей факт найбільше обурює потерпілого. Тому незабаром, каже Роман, налаштований подати касацію. В ній вимагатиме більш жорсткішого покарання для Педченко і притягнення до відповідальності і двох інших фігурантів подій 2012
 
– Самого сурового наказания я хотел бы. Потому, что я больше чем уверен, не один я такой пострадавший.