Условия быстрого снятия карантинных ограничений – разъяснения минздрава

27.04.2020 15:38   -
Автор:
П’ятиетапний план виходу країни з карантину озвучений кабінетом міністрів України отримує нові оберти. У міністерстві охорони здоров’я зазначають, що у разі швидкого зниження кількості хворих на COVID-19, країна зможе прискорити даний процес. А саме від першого етапу виходу одразу перейти до третього чи навіть четвертого. Реалізація таких планів залежить сугубо від статистики. 
 
Кабінет міністрів України
 
Перший етап – контроль над розповсюдженням, доступність медичних ресурсів. Протягом 10 днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється або щоденне відхилення утримується в межах 5%
 
Перший етап продукує такі зняття обмежень, як відкриття для відвідувань парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, окрім дитячих майданчиків. Частини об’єктів індустрії краси, тренування у командних видах спорту, оптова та роздрібна торгівля непродовольчими товарами, кав’ярні, обслуговування на виніс, автомийки. Робота офісів нотаріусів та адвокатів.
 
Кабінет міністрів України
 
Етап другий – зменшення випадків. Розвантаження медичної системи. Протягом 10 днів поспіль відсоток виявлених випадків серед усіх протестованих у країні щоденно знижується, щоденна кількість осіб, які одужали, стала або зростає.
 
На цьому етапі основні зняття обмежень наступні: відновлення навчання випускних класів у школах, підготовка до проведення ЗНО. Заклади громадського харчування на виніс відкриті. Спортивні зали та фінтес-центри, готелі. Також відновлення спортивних змагань, у яких беруть учать не більше 50 осіб без глядачів.
 
Кабінет міністрів України
 
3 етап – вивільнення медичної системи від хворих. Протягом 10 днів поспіль кількість осіб, які одужали, вдвічі або більше перевищує кількість нових випадків. Заклади охорони здоров’я зайняті пацієнтами з COVID-19 менше ніж 10%.
 
На третьому етапі кабмін планує дозволити роботу спортивних та дитячих майданчиків, окремі заклади освіти. Метрополітен, однак лише спец. перевезення, міжміське транспортне сполучення в межах області, ТРЦ, театри та кінотеатри, бази відпочинку, санаторії та заклади громадського харчування з відвідувачами.
 
Кабінет міністрів України
 
4 етап – повний контроль над осередками. Протягом 10 днів поспіль кількість нових не пов’язаних між собою випадків щоденно менше ніж 5 на область.
 
На цьому етапі повне зняття обмежень на метрополітен та наземний громадський транспорт. Троговельно – розважальні комплекси та інші розважальні заклади, спортивні зали та фітнес-центри, заклади громадського харчування, заклади культури та освіти. Планова медична та стоматологічна допомога.
 
Кабінет міністрів України
 
П’ятий – останній етап. Припинення внутрішньої передачі вірусу. Поодинокі випадки, які пов’язані виключно з імпортуванням захворювання.
 
Фінальний – п’ятий етап несе в собі скасування інших обмежень, крім встановлених місцевою владою в окремих адміністративно-територіальних одиницях. І тільки після цих п’яти, складних, але необхідних етапів країна повністю повернеться до звичного режиму життя.