Українці можуть залишитися без хліба, ячної та перлової крупи. Весняна посівна кампанія під загрозою

22.10.2022 13:53   -

Уже наступного року хліб може стати не просто дорогим задоволенням. Є вірогідність, що його, як і ячну та перлову крупу, взагалі припинять продавати в українських крамницях. Аграрії пояснюють: вирощувати ячмінь та жито стало невигідно – через порушення логістики неможливо продати зерно навіть із мінімальним прибутком.

АНДРІЙ ДИКУН ГОЛОВА «ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АГРАРНОЇ РАДИ»
Агросектор працює в надскладних умовах. І на тимчасово окупованих, і на нещодавно звільнених, і на відносно безпечних територіях проблема одна – це реалізація продукції. Весняна посівна кампанія – під питанням, сіяти буде недоцільно.

Більшу частину продукції відвантажують морськими шляхами. У липні в межах Зернової ініціативи вперше під час повномасштабного вторгнення рф – в Україні відновили експорт через порти Чорного моря. Вона діяла 120 днів, і аграрії закликають терміново подовжити цю ініціативу. Цього разу – за інших умов.

МИКОЛА ГОРБАЧЬОВ ПРЕЗИДЕНТ «УКРАЇНСЬКОЇ ЗЕРНОВОЇ АСОЦІАЦІЇ»
Альтернативними, не морськими, шляхами Україна може експортувати лише до 3 млн т на місяць, але вартість таких перевезень сягає 200 доларів на тонну, що при поточних цінах реалізації є збитковим для аграріїв. Вважаю, що зернову угоду слід підписати одразу на рік, щоб і фермери, і зернотрейдери могли планувати свою діяльність.

Якщо ж Зернова ініціатива не відновиться – аграрії не почнуть весняну посівну кампанію. Це означає, що українці залишаться без хліба, а Україна втратить значний відсоток прибутку. До війни аграрна продукція складала 17% ВВП, кажуть експерти.

РОМАН СЛАСТЬОН ГЕНДИРЕКТОР «УКРАЇНСЬКОГО КЛУБУ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ»
У межах зернового коридору з українських морських портів вже відвантажено 360 суден з майже 8 млн тонн сільськогосподарської продукції до країн Азії, Африки та Європи. Наразі зерновий морський коридор забезпечує 60% всього експорту зерна та продуктів харчування з України.

Тож аграрії звернулися до ООН, голови України Володимира Зеленського, президента Туреччини Реджепа Ердогана та лідерів інших країн, аби ті вирішили цю проблему. Інакше, впевнені експерти, світ чекає глобальна продовольча криза.