Українців каратимуть гривнею за не носіння масок

02.07.2020 12:56   -
Автор:
Через загрозу епідемії коронавірусу у березні в Україні запроваджують тотальний карантин. Населення просять залишатися вдома. На вулицю максимум вдвох, в громадських місцях суто в масках чи респіраторах масках з дотриманням соціальної дистанції. Порушникам загрожують штрафами від 17 тисяч гривень. Чотири рази Уряд ухвалює рішення про подовження карантинних заходів, а вже 20 травня виходить з рішенням,- Україна переходить на адаптивний карантин. Наразі у такому форматі жителі країни повинні жити до 31 липня. Обов'язкові вимоги – масковий режим. Щоправда, на практиці люди до цього поставились зі скептицизмом. Побачивши, що за нехтування рекомендацій урядовців нікого не покарали гривнею. І лише зараз в Кабміні виступили з ініціативою переглянути суми штрафів. 
 
Денис Малюська міністр юстиції  
 
По суті, відбудеться навіть незначне зменшення штрафів в порівнянні з тим, що зараз передбачено загальними правилами карантину. Для юридичних осіб суми великі – від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 3400 – 5100 гривень.
 
Приріст захворюваності на COVID-19 продовжують фіксувати щодня. Епідемія не відступає, наголошують урядовці. Згідно останньої інформації від головного санітарного лікаря України наразі столиця та ще 11 регіонів країни не відповідають критеріям для послаблення карантину. Високопосадовці вважають, все це якраз через недотримання карантинних вимог. В першу чергу маскового режиму серед населення. Тому вважають за потрібне запровадити нові штрафи. Внісши зміни до Кодексу про адмінправопорушення. 
 
Міністерство юстиції України 
 
Встановлюємо спеціальну відповідальність за неносіння масок для громадян України і окремо – відповідальність юридичних осіб: власників будинків, споруд і громадського транспорту під час перебування громадян, які зобов’язані пропускати громадян у вказані приміщення лише за наявності масок. При цьому штрафи для фізичних осіб будуть істотно зменшені. Так, за загальними правилами карантину, які діють на сьогодні, штраф за відсутність маски для громадян складає 17 тисяч грн. Натомість законопроєктом передбачено штраф від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – це всього 170-255 грн.
 
Суми нових штрафів за порушення маскового режиму Кабінетом міністрів погоджені. Тому остаточне рішення щодо того, бути їм чи ні, повинні ухвалити депутати Верховної ради.