У вихідні працюватимуть аптеки, продуктові магазини, транспорт та АЗС – МОЗ

09.11.2020 14:25   -
Автор:
Є три критерії, які визначають, коли можна припинити самоізоляцію аби не наражати інших на небезпеку, кажуть у МОЗ. Це – відсутність клінічних проявів ГРЗ протягом 3 днів, починаючи з 10-го дня від дати їх появи. У разі якщо з самого початку був позитивний ПЛР-тест, і якщо лабораторне обстеження навіть не проводилось, ну і відповідно якщо було отримано негативний результат тестування. Все це дає право завершити самоізоляцію. А от лікарняний, виданий лікарем, є законною підставою стати до роботи, тож, кажуть урядовці, вимагати від співробітника представити негативний ПЛР-тест, роботодавець не має права.
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар України 
 
Закриття лікарняного може відбуватися за трьох причин, які чітко прописані в стандартах надання медичної допомогих хворим з коронавірусною хворобою. Сімейний лікар визначає, як закрити лікарняний, тому при закритті лікарняного не повинно бути ніякого булінгу. ми можемо спокійно приймати людей, які перехворіли, допускати їх до колективу, оскільки є доведені наукові данні і є рекомендації ВООЗ і є стандпрти МОЗ, які свідчать, що в цей період, якщо один з цих трьох критеріїв дотримані, до людина не може інфікувати іншу людину. 
 
Що ж до того аби вцілому стримати ситуацію з поширення COVID-19, МОЗ "за" нові обмеження, що діятимуть лише у вихідні і вже навіть визначили, хто і як саме буде працювати під час вікендів. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Це означає, що у вихідні, у суботу та неділю, починаючи з 00 годин суботи і до 00 годин понеділка, щоби в нашій країні працювали виключно продуктові магазини, аптеки, транспорт, автозаправочні станції, ветеринарні аптеки. Все решта, що стосується ресторанів, кафе, інших закладів громадського харчування, щоби вони працювали виключно на виніс.Решта магазинів та торгово-розважальних центрів, ми рекомендуємо, щоби вони в суботу та неділю були зачинені.
 
За словами Степанова, введення повного локдауну буде великим випробуванням, зокрема для малого і середнього бізнесу. Тому, каже, жорсткий карантин тільки "вихідного дня" з одного боку дозволить зменьшити кількість контактів між людьми, бо якщо практично нічого не працює, вони залишатимуться вдома, а з другого боку не дасть зупинити економіку повністю.