У Харкові найважчий опалювальних сезон завершився. Що далі?

07.04.2023 11:02   -

Опалювальний сезон у Харкові завершився. Тому у четвер з самого ранку спеціалісти почали роботи з зупинення теплопостачання у житлові будинки.

ОЛЕКСАНДР ГАНЖЕНКО ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ТЕХНІЧНОГО З ПИТАНЬ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН ТА З ОБСЛУГОВУВАННЯ ВНУТРІШНЬОБУДИНКОВИХ СИСТЕМ КП «ХТМ»
Технологічно цей процес такий же складний як і пуск теплопостачання у місті Харкові. Це зв’язок між котельнями, підстанціями, які знаходяться в районах і внутрішньобудинковими системами. Це взагалі виконується через центральну диспетчерську , закривається запірна арматура на котельнях, на станціях, а також на внутрішньо будинкових системах. У зв’язку з тим, щоб вода не зійшла із системи внутрішньобкдинкової, оскільки вона постійно повинна бути в між опалювальний період з водою під тиском.

Цей опалювальний сезон для Харкова став найважчим, наголошують тепловики. Перезапускати систему всього міста доводилось 8 разів. Все через ворожі обстріли, що влаштовували окупанти. Та всупереч всьому Харків зміг пройти і цей опалювальний сезон.

ЄВГЕН КАУРКІН ДИРЕКТОР ТЕХНІЧНИЙ КП «ХТМ»
Хочу подякувати нашим споживачам за витримку та підтримку. Тому, що всі з розумінням ставилися до тієї ситуації. До того, як ми проходимо цей опалювальний сезон. Щодо оцінки, то дійсно він був самий складний. Раптове зникнення електроживлення призводить до того, що всі електродвигуни, всі насоси зупиняються одномоментно. Відбувається гідравлічний удар. І по обладнанню, і по мережах. Десь виникають дефекти на розрив труба іде. Десь горить обмотка. Тому, що двигуни потужні і є певні проблеми. Ми втратили одну з турбін на нашій станції у разі саме такого блекауту. Інше це прильоти по наших об’єктах. По наших котельнях. Там і обладнання роподілення. Це магістральні трубопроводи. Багато чого.

За підрахунками фахівців, кількість аварій за минулий та цей рік, збільшилась на 80%. Але незважаючи на всі виклики, опалювальний сезон таки відбувся. Тому вже зараз тепловики готуються до кампанії з підготовки всього комунального господарства ХТМ до нового опалювального сезону. Стартує робота вже на днях. Перелік ремонтів, кажуть, вже сформували.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Наприклад, перекласти мереж планують не менше ніж у 2022-му. Це щонайменше 200 кілометрів труб різного діаметру.

ЄВГЕН КАУРКІН ДИРЕКТОР ТЕХНІЧНИЙ КП «ХТМ»
По напрямках, окрім заміни магістральних, внутрішньоквартальних мереж, ми плануємо модернізувати 14 наших магістральних камер. Ми плануємо замінити 83 адреси по заміні транзитних трубопроводів на пластикові більш довговічні, ніж металеві. Також плануємо провести капітальнийй ремонт житлових будинків. Крім цього є у нас є пошкоджені вікна, які треба відновлювати: по виробничих будівлях, по адміністративних. Самих споруд, що були пошкоджені під час ракетних обстрілів, відновлення покрівель будинків та виробничих приміщень. Плюс ми плануємо реконструювати 12 ЦТП повністю із заміною обладнання. Тобто напрямків діяльності багато.

Окрім того, у Харкові планують звести ще 14 модульних котелень. Що допоможуть, кажуть спеціалісти, забезпечувати теплом споживачів у випадку критичних ситуацій, що вже мали місце в мегаполісі, а також суттєво зменшать витрати енергоносіїв.