У Харкові готуються відзначати Хрещення Господнє: що потрібно знати та куди іти

18.01.2023 18:06   -

Вже 19 січня християни східного обряду відзначатимуть Хрещення Господнє, або Богоявлення – свято, присвячене хрещенню Ісуса Христа у річні Йордан.

У Харкові та області заздалегідь визначені місця, де можна буде зануритись у воду – таких по області 36. І поруч з кожним облаштований рятувальний пост, де чергуватимуть спеціалісти, готові у будь-який момент надати допомогу. У Державній службі надзвичайних ситуацій радять приходити саме в такі місця.

ОЛЕКСАНДР ГУБАРЬ НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ ТЕХНОГЕННОЇ БЕЗПЕКИ УПРАВЛІННЯ ЗАПОБІГАННЯ НАДЗВИЧАЙНИМ СИТУАЦІЯМ ГУ ДСНС УКРАЇНИ
В цих місцях будуть чергувати рятувальники в кількості трьох чоловік. Вони будуть всі забезпечені необхідними засобами рятування і порятунку людей на воді. Будуть чергувати працівники Національної Поліції, працівники адміністрацій територіальних громад для того, щоб забезпечити максимальну безпеку громадян – це перше. Друге, що хотів наголосити: людям, які страждають на захворюваності серцево-судинних захворювань, не раджу взагалі занурюватись у холону воду. Це може зіграти з ними у злий жарт. Ви знаєте, що під час занурення у холодну воду піднімається артеріальний тиск – це може спровокувати інсульти, інфаркти і так далі. Це може призвести до втрати свідомості людини і вона не зможе вибратися з води. Тому не раджу.

Також рятувальники закликають громадян не нехтувати правилами безпечного поводження біля водойм, уникати великого скупчення людей та, чи не найголовніше, слідкувати за дітьми.

А що ж до служби у храмах, за даними міської ради, вже з вечора 18 січня, розпочнеться вечірнє богослужіння, після якого відбудеться освячення води. А 19 січня, на Хрещення, вранці пройде Божественна літургія, а після неї – освячення води. Воду освячуватимуть до вечора у храмах міста та біля джерел. Більш детальну інформацію можна дізнатись у найближчому з храмів. Усі заходи проводитимуться з суворим дотриманням правил військового стану та обмеженнями щодо запобігання розповсюдження COVID-19.

В той же час, у Балаклійській громаді Харківської області заборонили відвідувати пляжі на Водохреще. таке рішення ухвалила Балаклійська міська рада. Причина – замінування територій.