У Харкові побільшає на один реконструйований та сучасний парк

18.06.2020 13:26   -
Автор:
Історія цієї місцини йде далеко в минуле. Його називають Липовогайський чи Конотопський парк, бо знаходиться він між однойменною вулицєю Конотопською та Лисенка, що у Новобаварському районі. Його територія майже півтора гектари, нажаль, в останні роки він став безхазяйним, а не таким красивим і затишним, як його згадують місцеві старожили. Це залишки колишнього садибного парку. Насьогодні тут зберігся лише один будинок з того архітектурного ансамблю, що називався "Панська хата". Зараз там знаходиться дитячий садок # 32. У парку зростає 49 дубів віком більше 250 років, а також клени яким близько 100 років. Невдовзі ця місцина отримає своє нове життя, наразі тут вже стартували роботи з реконструкції. 
 
Микола Попов краєзнавець
 
Парк имел несколько этапов своей жизни, очень интересный этап был послевоенный. Трудно было. Все дорожки были усланы битым кирпичом из разрушенных зданий, было всё укатано и были дорожки красного цвета. А в середине, где сейчас клумба будет был фонтан. На нём стояла скульптура Самсона, который убивал змея и в этом фонтане плавали рыбки и было очень красиво место для отдыха.
 
З часом, вже ближче до кінця 60-х початку 70-х років, фонтан було зруйновано і на його місці встановлено пам'ятний знак. Це, розповідають місцеві старожили, був велитенський камінь з табличкою. Його встановили на знак пам'яті школярам старших класів сусідньої 137 школи, які захищали місто від нацистських загарбників та загинули. Там проводили шкільні лінійки та посвяти. Був етап у житті парка, це у 90-х, коли його оминали стороною, бо весь він заріс чагарниками. 
 
Ірина Королюк місцева мешканка
 
Парк долгие годы был неухоженным, были только работы "убирательного" характера, сезонные работы и всё. Конечно, вот эта нынешняя реконструкция – это наверное радость района, как, допустим, старожилам нашим, это очень приятно – поскольку тоже можно будет выйти и посидеть в культурной зоне такой и понаслаждаться общением с природой и точно так же и для молодёжи. Геннадию Адольфовичу мы скажем очень много добрых слов потому что он возглавляет этот проект, я думаю, и организовывает. Он является организующей силой. Безусловно, в любом вопросе это очень важно и точно так же здесь. Поэтому дай Бог ему здоровья, мы его очень любим, харьковчане. Мы очень ценим его труд, его влияние на состояние города. Здоровья ему и успехов в дальнейшей деятельности.
 
На один з особистих прийомів до Харківського міського голови Геннадія Кернеса і звернулися мешканці району, що і стало відліком старту робіт в парку по вулиці Конотопській. Їх було включено в план реконструкцій об’єктів зеленого господарства на 2020 рік.
 
Ганна Беловіцька заступник голови адміністрації Новобаварського району з питань ЖКГ
 
В рамках проведення даних робіт вже облаштована щебенева піщана основа тротуарних доріжек, встановлено бардюрний камінь протяжність близько 1 000 погонних метрів. Планується облаштувати асфальтобетонне покриття загальною площею 1 400 квадратних метрів. Крім того в рамках проведення реконструкції даного парку ведуться роботи з санітарної обрізки дерев. Згодом будуть встановлені паркові опори зовнішнього освітлення, облаштована клумба та встановлені лавочки. 
 
Роботи з реконструкції парку по вул. Конотопській планується завершити за місяць-півтора. Також в даному парку окрім існуючих дитячих майданчиків, найближчим часом буде встановлено спортивно-гімнастичний комплекс для стрітворкаутерів, та вже на наступний рік планується встановити вуличні тренажери.
 
Микола Попов краєзнавець
 
Здесь мы уже разработали несколько экскурсий для младшей школы, которые и уроки будут проходить здесь. И по экологии и по основам ориентирования и даже по туристской технике мы здесь можем проводить занятия. Так что парк будет жить новой, прекрасной жизнью. Мне очень приятно, что наш городской голова приехал сюда, непосредственно в этот парк на Липовую Рощу, и дал этому парку новую жизнь. Спасибо Вам, Геннадий Адольфович, что Вы всё видите! 
 
Алла Сергієнко місцева мешканка, вчитель молодших класів школи №137 (1961-2001 роки)
 
Геннадию Адольфовичу большое спасибо за то, что обратил внимание на наш парк, дай Бог ему здоровья! Раньше такого не было, а сейчас кругом цветы, кругом чувствуется его рука, а особенно парк, который нам сделали возле ДК, но я думаю, что здесь не хуже будет! Поэтому благодаря ему у нас это всё и делается!