Стало известно как в школах Украины будут бороться с проявлениями буллинга

19.02.2020 13:26   -
Автор:
Урегулювання питань булінгу. У міністерстві освіти та науки України зазначили, механізм реагування  буде застосовуватися в закладах освіти всіх типів і форм власності. Виключенням будуть заклади,  які забезпечують здобуття освіти дорослих. Проявами, які можуть бути підставою для підозри в булінгу є:
 
наказ № 1646
 
Агресивність, тривожність, страх або демонстрація повної відсутності страху, неврівноважена поведінка, схильність до насильства, уповільнення мислення, відлюдкуватість, суїцидальні прояви, явні фізичні ушкодження та ознаки поганого самопочуття тощо.
 
Ознаки булінгу чітко визначено – систематичне вчинення учасниками освітнього процесу цькування стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи. Також це стосується і інших учасників освітянського процесу.
 
наказ № 1646
 
Умисне позбавлення їжі, одягу, коштів, документів, іншого майна або можливість користуватися ними. Словесні образи, погрози. Переслідування, залякування. Будь-яка форма небажаної вербальної, невербальної чи фізичної поведінки сексуального характеру. Інші правопорушення насильницького характеру.
 
Обов'язки педагогічних та інших працівників закладів освіти, у випадку виявлення булінгу, теж прописані у документі. Вони залежатимуть від ситуації: вжити невідкладних заходів для припинення небезпечного впливу. За потреби надати «жертві» цькування домедичну допомогу, викликати бригаду швидкої допомоги. Звернутися до поліції. Повідомити керівника закладу освіти та законних батьків дитини, яка стала жертвою булінгу.
 
наказ № 1646
 
У свою чергу керівник закладу повинен: невідкладно у строк, що не перевищує однієї доби повідомити про правопорушення територіальний орган національної поліції. Скликати засідання комісії з розгляду випадків булінгу не пізніше ніж упродовж трьох робочих днів з отримання заяви або повідомлення.
 
Строк розгляду заяви комісією – десять робочих днів. Саме вона буде визначати необхідні заходи до сторін булінгу. А саме, методи та форми виховного впливу. Запобіжні міри будуть реалізовуватися працівниками закладу освіти. Фахівцями служби у справах дітей та центру соціальних служб із залученням усіх необхідних інстанцій. Відповідний наказ набуде чинності з дня офіційного оприлюднення.