Спортивні новини Харкова | 25.04.2023

25.04.2023 18:41   -

Харківські спортсменки викликали фурор на чемпіоннаті Європи з важкої атлетики, який завершився у столиці Вірменії – Єревані. Каміла Конотоп, Ірина Деха, Світлана Самуляк та Марія Гангур здобули на місцевому помості шість золотих, чотири срібні та одну бронзову медалі. Визначний успіх. Конотоп була першою у вазі до п’ятдесяти дев’яти кілограмів і встановила три рекорди континенту: сто шість кілограмів – у ривку, сто двадцять дев’ять – у поштовху, двісті тридцять п’ять – у двоборстві. Чемпіонкою Європи підопічна Валерія Нікуліна стала вдруге. Ірина Деха “озолотилася” у вазі до вісімдесяти одного кілограма. Набравши в сумі двісті п’ятдесят вісім кіло, вихованка Євгена Шилова випередила найближчу суперницю на двадцять три кілограми. Це вже четверта перемога Дехи на чемпіонатах Старого Світу. Світлана Самуляк оформила срібний хет-трик у категорії до п’ятдесяти п’яти кілограмів. Румунці Андреа КотрУте дев’ятнадцятирічна харків’янка поступилася два кіло. Марія Гангур зупинилася за крок від перемоги у вазі до шістдесяти чотирьох кілограмів. У ривку вона виборола “малу” бронзову медаль.

Ярослав Фільчаков постояв за честь країни та Харкова на чемпіонаті Європи з греко-римської боротьбі, який приймало головне місто Хорватії – Загреб. Він став срібним призером у ваговій категорії до вісімдесяти двох кілограмів. На шляху до фіналу двадцятисемирічний харківський “класик” “прибрав” лідерів збірних Швеції, Хорватії та Молдови. У вирішальній сутичці Фільчаков зустрічався з чинним чемпіоном світу, турком Бурханом Акбудаком. Після першого періоду харків’янин поступався нуль: один, в другому лідирував -три: один, але дозволив супернику взяти два бали і втратив перемогу. Акбудак був оголошений переможцем за останньою результативною дією. Ярослав Фільчаков удостоївся “срібла”. Це його перша медаль чемпіонату Європи. Ще два учні заслужених тренерів України Юрія та Димитрія Тимченків – Андрій Кулик та Михайло Вишневецький посіли п’яте та восьме місця у вагових категоріях до сімдесяти двох та сто тридцяти кілограмів.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

«Юракадемія» стала бронзовим призером чемпіонату України з волейболу серед команд Суперліги. У протистоянні за третє місце харків’яни здолали житомирський клуб «Житичі-Полісся». Бронзова серія, як і весь нинішній чемпіонат, відбулася у Чернівцях і тривала до трьох перемог однієї з команд. Підопічні Сергія Коваленка не стали відкладати справу в довгий ящик та перемогли суперника у трьох матчах поспіль. Перші два поєдинки вони виграли у чотирьох сетах. В останній зустрічі “юристи” були сильніші з «сухим» рахунком – двадцять п’ять: двадцять три, двадцять п’ять: вісімнадцять, двадцять п’ять: дев’ятнадцять. Найрезультативнішим гравцем заключного поєдинку став догравальний «Юракадемії» Микита Арбузов, який заробив дванадцять балів. Також на протязі чемпіонату лідерами атак харківської команди були Віктор Шаповал, Олександр Терещук, Ілля Поліщук і Віталій Сухінін. Це шоста національна «бронза» «Юракадемії» в історії. Чемпіоном країни вперше став дніпровський «Прометей», який у фінальній серії здолав минулорічного переможця Суперліги – «Епіцентр-Подоляни» з рахунком – три: один.

МСК “Харків”, програвши в Сумах львівський “Енергії” домашній матч чвертьфінальної серії футзального чемпіонату України в Екстралізі з рахунком-три: сім, у другому, вже виїзному, поєдинку був приречений грати виключно на перемогу. Поразка ставила жирний хрест на подальшій участі харківської команди у боротьбі за медалі. У свою чергу, львів’яни, звичайно, бажали не доводити справу до третього, вирішального матчу. Навіть маючи перевагу свого майданчика. Гру суперники почали дуже активно, вже в дебюті створили чимало небезпечних моментів, але перетворити їх на голи довгий час не могли. І лише на сімнадцятій хвилині господарі відкрили рахунок, коли після розіграшу штрафного воротаря МСК “Харків” Олексія Сагайдаченка “пробив” Андрій Цілик. Перший тайм так і завершився з мінімальною перевагою львівської команди. Відпочивши, підшефні Дениса Овсяннікова очікувано кинулися рятувати матч. Вони мали змогу і зрівняти рахунок, і вийти вперед. Не вийшло. А після того, як на тридцять третій хвилині універсал “Енергії” Володимир Буньо відправив у ворота “містян” другий м’яч, інтрига практично зникла. Ні, харків’яни не “розсипалися” і відрізок зустрічі, що залишився, провели в атаках, проте змінити ситуацію їм не вдалося. МСК “Харків” програв -нуль: два і завершив сезон.

Вихованець харківського карате клубу “ВАГР” Микита Полушин виграв дві бронзові медалі на міжнародному турнірі “Кубок Мазовії”, який проходив у польському Хінуві. Дев’ятирічний спортсмен став третім у розділах куміте та фантом. У куміте учень Рудика Сагрунова виступав у ваговій категорії понад двадцять сім кілограмів і провів п’ять боїв, у яких йому протистояли місцеві та українські каратисти. Похід на п’єдестал Полушин розпочав із трьох перемог поспіль. За вихід у фінал він зазнав поразки, а у поєдинку за третє місце здолав однолітка з Польщі. У розділі “фантом”, де судді оцінюють техніку, тактику, а також складність та результативність виконання дій, Микита здобув три перемоги з чотирьох можливих та оформив медальний “дубль”. Полушин уже брав участь у міжнародних змаганнях, але у призи потрапив уперше. Тому бронзові нагороди “Кубка Мазовії” з карате ВКФ особливо дорогі.

ОСТАННІ НОВИНИ