Центральний парк розквітає: які рідкісні рослини там можна побачити та що буде далі (відео)

25.04.2023 21:09   -

Центральний парк культури та відпочинку розквітає. Зараз тут, як і раніше, можна побачити багато видів квітів та дерев, що завдяки турботливими рукам працівників парку, радують своїм цвітінням.

АНДРІЙ КРАВЧЕНКО ПРЕС-СЕКРЕТАР КП «ЦЕНТРАЛЬНИЙ ПАРК КУЛЬТУРИ ТА ВІДПОЧИНКУ ІМЕНІ М. ГОРЬКОГО»
Просто зараз цвітуть білі магнолії – вже так трошки добігає кінця їхній період цвітіння. Починають розкриватися рожеві і згодом почнуть квітнути фіолетові магнолії. далі вже зараз починають потроху розкриватися сакури, наші алеї сакури, яку висаджував міський голова з послом Японії. Далі, зараз квітнуть тюльпани, квітне бузок, квітне калина – все потихеньку розквітає і буяє весна чи ми несказанно раді.

За свою багаторічну історію у парку висаджено велике різномаїття квітів та дерев, особливо після повної реконструкції. Зараз тут також досить багато рідкісних рослин. Деякі з них завезені з інших країн.

АНДРІЙ КРАВЧЕНКО ПРЕС-СЕКРЕТАР КП «ЦЕНТРАЛЬНИЙ ПАРК КУЛЬТУРИ ТА ВІДПОЧИНКУ ІМЕНІ М. ГОРЬКОГО»
За десять років, що пройшли з початку реконструкції ми висадили такі рідкісні види як гінкго глоба, як сакури японські, мета-секвої, псевдо-цуги – це такі рідкісні види, які зазвичай не ростуть в наших широтах, але тим не менш, вони прижились у центральному парку і дуже активно розвинулися. Що казати, та сама псевдо-цуга – це канадська рослина, яка виростає до 30-50 метрів. В нас вже за сім років вимахала до 10 метрів здається. Вона біля Лігва Білі Кіда знаходилася, до якого потрапила рашиська ракета. На щастя рослина не постраждала.

У парку наголошують, про втрачені рідкісні види рослин говорити не доводиться. Їх ракети окупантів не знищили.

АНДРІЙ КРАВЧЕНКО ПРЕС-СЕКРЕТАР КП «ЦЕНТРАЛЬНИЙ ПАРК КУЛЬТУРИ ТА ВІДПОЧИНКУ ІМЕНІ М. ГОРЬКОГО»
Здебільшого постраждали, як на мене, більш цінні породи, тобто це сторічні дуби, це сторічні клени, каштани, які висаджувалися нашими попередниками ще у ХІХ сторіччі і на місці цих втрачених дерев ми вже висадили або плануємо найближчим часом висадити нові дерева. Наприклад, центральна алея, де ми втратили близько 20 дерев, клени та каштани, якраз вони згоріли в тій пожежі від лігва Біллі Кіда – їх вже відновлено та центральна алея вже набула того вигляду має бути з каштанами.

Вже відновлено також і роботу фонтанів, прочищають озеро, а зелені зони продовжують доглядати озеленювачі парку.

АНДРІЙ КРАВЧЕНКО ПРЕС-СЕКРЕТАР КП «ЦЕНТРАЛЬНИЙ ПАРК КУЛЬТУРИ ТА ВІДПОЧИНКУ ІМЕНІ М. ГОРЬКОГО»
Зараз в них такий аврал і треба вичісувати газони, підготовлювати його до сезону. Далі треба  розбивати нові зелені зони. Ми цього року плануємо дещо змінити декілька районів з приводу озеленення. Тобто висадити нові квіти, нові кущі, щоб наш парк він і так різноманітний, але ще більше його урізноманітнити, тобто щоб були і елементи регулярного парку, і елементи природнього парку, і елементи, так званого, голаднського парку, який поєднує міський парк і дику природу. Тобто, щоб люди могли на території центрального парку побувати в декількох різних парках, як то так би мовити.

У парку кажуть, наразі у планах відновити звичний вигляд алей та інших зон. Втім, за традицією, збираються робити все можливе аби продовжувати радувати і дивувати відвідувачів.

АНДРІЙ КРАВЧЕНКО ПРЕС-СЕКРЕТАР КП «ЦЕНТРАЛЬНИЙ ПАРК КУЛЬТУРИ ТА ВІДПОЧИНКУ ІМЕНІ М. ГОРЬКОГО»
Наразі ми не маємо змоги висаджувати дуже рідкісні і дуже дорогі дерева, бо ситуація цьому не сприяє, будемо відверті. Але тим не менш, це не завадить нам робити плани на наступний рік, на наступний період, на період після перемоги: розбити квітник особливий на честь України і таке інше. всі ці плани прораховуються, продумуються і я сподіваюся, що дуже скоро ми порадуємо наших гостей, харків’ян, і українців взагалі новими зеленими насадженнями.

А поки, гості парку милуються весняним і різнокольоровим парком. Як, і зазвичай, у різних зонах можна знайти красиві та для кожного улюблені місця.

АНДРІЙ КРАВЧЕНКО ПРЕС-СЕКРЕТАР КП «ЦЕНТРАЛЬНИЙ ПАРК КУЛЬТУРИ ТА ВІДПОЧИНКУ ІМЕНІ М. ГОРЬКОГО»
Нас тішить, що люди всеодно приходять до парку, хоча ми дещо турбуємось аби кляті рашисти нічого нам підступного не зробили. Тим не менш, люди приходять, милуються, люди фотографуються біля озера де у нас магнолії квітнуть, і мигдаль розцвітає, на ретро-зоні де в нас більше всього магнолій росте. Я так гадаю,що коли розквітне алея сакур то там також буде багато людей. При принципі до цього ставимось з розумінням але просимо харків’ян бути обережними і, повторюю це завжди, не ігнорувати сигнали тривоги, бо за цим всим стоїть безпека їхня власна. Тому, коли приходите в парк центральний, будь-ласка пам’ятайте, що якщо що треба бігти і рятуватися.

ОСТАННІ НОВИНИ