Спортивні новини Харкова | 23.08.2022

23.08.2022 21:44   -

Метою будь-якої боротьби є перемога. Харків’янин Михайло Вишнівецький став чемпіоном світу з греко-римської боротьби серед юніорів не старше двадцяти років. Студент третього курсу Біотехнологічного університету виграв у столиці Болгарії – Софії планетарний титул у найважчій та найпрестижнішій ваговій категорії до ста тридцяти кілограмів, у якій за нагороди змагалися шістнадцять учасників. Суперником Вишнівецького в стартовій сутичці був південнокорейський “класик” Юн Хо Парк. Церемонитися з ним Михайло не став і через двадцять три секунди після початку зустрічі поклав на лопатки. За вихід у півфінал учневі заслуженого тренера України Юрія Тимченка та заслуженого майстра спорту Димитрія Тимченка протистояв єгиптянин Фекрі Мохамед Єїсса. Ось із ним харківському борцю довелося повозитися. Усі шість хвилин. Нервових клітин своїм наставникам та вболівальникам майбутній чемпіон спалив чимало, але у підсумку набрав на два бали більше – дев’ять: сім. Можна трохи перевести дух. Тим більше, що в півфінальній дуелі з американцем Ейденом Аттао валідольного сюжету всупереч очікуванням не вийшло. Вишнівецький швидко показав, хто на килимі господар, набрав десять балів поспіль і зробив крок у фінал, де на нього чекав іранський борець Фардін Шабан Хедайаяті. Перший період залишився за іранцем-чотири: два. Перерва пішла на користь двадцятирічному харків’янину. Він розгорнув перебіг подій на сто вісімдесят градусів, заробив чотири бали і “вигриз” вольову перемогу з рахунком-шість: чотири. Михайло Вишнівецький отримав чемпіонський пояс та золоту медаль, яка стала для української греко-римської боротьби першою на юніорських чемпіонатах світу за п’ять років. У червні Вишнівецький виграв чемпіонат Європи (U20). Ще два харків’янина Рамазан Пашаєв та бронзовий призер юніорської “Європи” Руслан Абдієв боролися у вагових категоріях до сімдесяти семи та вісімдесяти двох кілограмів відповідно. Боролися підопічні Віктора Клінцова та Юрія Протопопова гідно, але піднятися на п’єдестал не змогли. Пашаєв вибув із медальних перегонів у чвертьфіналі, дев’ятнадцятирічний Абдієв у сутичці за “бронзу” поступився індійському борцю один бал і залишився п’ятим.

Іван Безуглий продовжив переможні традиції харківського боксу на чемпіонаті Європи серед школярів, який завершився у турецькому Ерзурумі. Він завоював континентальний титул у вазі до шістдесяти кілограмів. У фіналі тринадцятирічний підопічний тренера дитячо-юнацької спортивної школи “ХТЗ” Романа Шкарупи бився з греком Петросом Топалосом. Бій суперники розпочали завзято й у хорошому темпі. Але якщо в діях грецького спортсмена було багато сумбуру, то Безуглий боксував розумно і розважливо, тому власне і виграв перший раунд із рахунком-п’ять: нуль. У другій “двохвилинці” революцІї на рингу не відбулося. Харків’янин був розумніший, бив сильніше та точніше. Як, зрештою, і в заключному раунді, який остаточно розставив усе і всіх по своїх місцях. На перше – Безуглого, який здобув перемогу одноголосним рішенням суддів, Топалоса відповідно на друге. Загалом харківський боксер виграв у Ерзурумі чотири бої та став дворазовим чемпіоном Європи серед школярів. Рік тому Іван Безуглий був першим у категорії до п’ятдесяти чотирьох кілограмів. У медальному заліку юнацька збірна України з п’ятьма золотими, сімома срібними та двома бронзовими нагородами посіла друге місце після Англії.

Жіночий футбольний клуб “Житлобуд-2” пробився до другого відбіркового раунду Ліги чемпіонів УЄФА. У фінальному матчі першого етапу, який проходив у Хорватії, харків’янки обіграли “БііК-Казигурт” із казахстанського Шимкента – два: нуль. Обидва голи підшефні Наталії Зінченко провели після перерви. На п’ятдесят другій хвилині рахунок відкрила Катерина Корсун, на сімдесят дев’ятій -найтитулованішу команду Казахстану остаточно заспокоїла Роксолана Кравчук. Жеребкування другого раунду кваліфікації відбудеться першого вересня. На кону дванадцять путівок до групового турніру жіночої Ліги чемпіонів, куди напряму вийшли чотири клуби з Німеччини, Англії та Франції на чолі з переможцем минулого розіграшу -“Ліоном”.

Кращими спортсменами Харківської області в липні визнані герої шістнадцятого літнього Європейського юнацького олімпійського фестивалю, який проходив у словацькому місті Баньська-Бистриця – сімнадцятирічний дзюдоїст Назар Вісков та плавець Микита Кудінов. Вони привезли до Харкова три нагороди. Вісков, який представляє клуб спортивних видів боротьби Національного юридичного університету, зробив медальний “дубль”.

У командних баталіях “стінка на стінку” завоював “срібло”, в особистому турнірі – “бронзу”. Кудінов виборов бронзову медаль у спринті на п’ятдесят метром вільним стилем. Шістнадцятирічний вихованець СДЮСШОР “Спартак” фінішував третім з результатом – двадцять три та тридцять три соті секунди. Відповідно особисті наставники спортсменів – Дмитро Вісков, Валентин Гапонов та Юрій Рильцев стали кращими тренерами липня.

Вітаємо з Днем міста! Харків – незламний, Харків – крутий, все буде Україна, Перемога вже близько!