Спортивні новини Харкова | 08.08.2023

08.08.2023 16:45   -

Чемпіонат Європи з жиму лежачи, який проходив у французькому Меріньяку, завершився змаганнями в екіпірувальному дивізіоні. За традицією, першими розіграли нагороди ветерани. Харків у віковій категорії “Мастерс 2” представляв президент обласної федерації пауерліфтингу, заслужений тренер України, майстер спорту міжнародного класу Олександр Чернишов. Він виступав у вазі до шістдесяти шести кілограмів та переміг. У першій спробі п’ятдесятишестирічний харків’янин зафіксував сто шістдесят кілограмів, у другій-сто сімдесят, у третій – штурмував сто сімдесят п’ять, але невдало. Втім, ця локальна осічка на загальну ситуацію не вплинула і Чернишов до командного “золота” відкритого турніру у класичному дивізіоні додав черговий ветеранський титул. Хороший приклад заразливий. Учень Чернишова та Марії Єрмоленко – Олександр Пономаренко виграв дві вищі нагороди в юнацьких “залізних іграх”. Дебютант чемпіонату Європи став першим, як і його тренер, у вазі до шістдесяти шести кілограмів. “Пожавши” у другому підході сто сорок сім з половиною кілограмів, він випередив свого співвітчизника Едуарда Андрєєва, який посів друге місце, на два з половиною кілограми. Також Пономаренко став чемпіоном у командній першості. Збірну Словаччини українські спортсмени обійшли на десять очок, “бронзових” поляків – на сімнадцять. В “абсолютці” п’ятнадцятирічний вихованець дев’ятої ДЮСШ був другим. Медальний “дубль” зробив і юніор Олег Чеботаєв. До “золота” не дістався, але, вперше виступаючи на міжнародній арені, здобув срібну та бронзову медалі. На другу сходинку континентального п’єдесталу підопічний майстра спорту України міжнародного класу Віктора Мариненка піднявся у категорії до сімдесяти чотирьох кілограмів. Чеботаєв став віце-чемпіоном Європи U23 з результатом – двісті п’ять кіло. Підкорити штангу вагою двісті дванадцять із половиною кілограмів йому не вдалося. Виграв швед Арвід Сандстрьом, який пожав двісті сім з половиною кілограмів. Друге місце Чеботаєв зайняв і в абсолютній першості, в командній завоював у складі юніорської збірної України “бронзу”.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Юніорська збірна України з бадмінтону стала бронзовим призером командного чемпіонату Європу у віковій категорії сімнадцять років, який проходив у столиці Литви – Вільнюсі. Вагомий внесок у це досягнення зробили і чотири вихованки Харківського бадмінтонного спортивного клубу – Анастасія Алимова, Раія Альмалальха, Олександра Боцман та Дар’я Кошечкіна. На груповому етапі українці виграли усі три матчі з однаковим «сухим» рахунком – 5:0. Вони розгромили збірні Італії, Ізраїлю та Англії. Очоливши другу групу, українська команда надалі здолала у чвертьфіналі Польщу – три : нуль. Однак продовжити переможну ходу не змогла, поступившись в поєдинку за вихід у фінал Туреччині – два :три. У підсумку – третє місце. З харківських учасниць цьогорічного командного Євро найбільше матчів провела Алимова, яка з п’яти своїх поєдинків виграла чотири – по два в одиночному розряді та міксті з одеситом Сергієм Маращуком. Кошечкіна і Боцман здобули три перемоги у парному розряді – в матчах з італійками, англійками і півфіналі з турчанками, Альмалальха принесла один заліковий бал. Загалом у фінальній частини командного чемпіонату Європи змагалися 32 юніорські збірні.

Тепер про чемпіонат України з футболу у жіночій Вищій лізі. Харків’яни чекали старту нового сезону з особливим нетерпінням. Привід очевидний та радісний. Після пропуску минулої першості у головний дивізіон повернувся десятикратний чемпіон та одинадцятиразовий володар Кубка країни – ЖФК “Житлобуд-1”. Повернення відбулося на стадіоні “Олімп” у Володимирі, де харківська команда зустрічалася з місцевим “Ладомиром”. Це був дев’ятий очний поєдинок суперників у національних першостях. О восьми попередніх – харківські футболістки одержали сім перемог, ще одна гра внічию. Абсолютна перевага. Але все це було в довоєнний час. За півтора року багато що змінилося і насамперед, склад “Житлобуду-1”. З тих, хто “золото та Кубки здобував” на гру з “Ладомиром” вийшли Дар’я Апанащенко, Юлія Шевчук та Надія Хаванська, інші – новачки, зокрема, вихованки молодіжної команди. Змінився і головний тренер. Ним став Володимир П’ятенко. Втім, матч оновлений “Житлобуд-1” почав впевнено і вже в дебюті харків’янки могли засмутити господарок – як із гри, так і зі стандартів. Не вийшло. Натомість пропустили. На тридцятій хвилині після удару Юлії Стець м’яч у власні ворота переправила Апанащенко. Суцільна невдача. Але поразка не входила до планів харківської команди. На сімдесятій хвилині захисники “Ладомира” втратили з поля зору Шевчук, яка і забила гол у відповідь. У час, що залишився нічийний рахунок не змінився 1:1. У другому турі жіночого чемпіонату України “Житлобуд-1” посперечається за очки з “Пантерами” з Умані. Це буде 14 серпня.

ОСТАННІ НОВИНИ