Спортивні новини Харкова | 04.10.2022 (відео)

04.10.2022 17:01   -

Вершини підкоряються сильним духом. Майстер спорту України міжнародного класу Юрій Бабінець зібрав майже два повні комплекти нагород на Відкритому чемпіонаті Європи з пауерліфтингу у Тбілісі. В особистих змаганнях двадцятисемирічний харків’янин посів у ваговій категорії до 80 кілограмів третє місце. Зафіксувавши “початкові” 190 кілограмів, учасник токійської Паралімпіади у другому та третьому підходах покращив свій же рекорд країни, завершивши виступ із результатом 196 кілограмів. Оскільки тбіліський чемпіонат континенту був відкритим, то Бабинець отримав одразу дві бронзові медалі. Вище у підсумковому протоколі розташувалися італієць Донато Телеска та представник Грузії Ахмад Разм Азар, які підняли відповідно на дев’ять і сім кілограмів більше. А ось у сумі трьох спроб вихованцю заслуженого тренера України Віктора Карпенка та Артема Житницького не було рівних. З результатом 581 кілограм він набагато випередив суперників. Найближчого – майже на центнер. До речі, нагородження у цій номінації відбулося вперше і таким чином Юрій Бабінець увійшов до історії. Срібним призером він став у командному турнірі Відкритого чемпіонату Європи з пауерліфтингу.

Демід Караченко успішно поєднує виступи у сумо та вільній боротьбі. Двадцятитрирічний студент Харківського державного біотехнологічного університету, не зупиняючись на досягнутому, шукає нові шляхи розвитку своїх здібностей та реалізує їх на дохе та борцівському килимі. У вересні він відзначився на престижних змаганнях у Польщі та Туреччині. В польському Седльці Караченко став переможцем Кубку Європи з сумо. Підопічний головного тренера збірної України Любові Коробко, президента профільної національної федерації Сергія Коробка та начальника обласного управління у справах молоді та спорту, майстра спорту України міжнародного класу Костянтина Ананченка здобув континентальний трофей у вазі до 85 кілограмів. У перших двох зустрічах харків’янин розправився із сумоїстами з Польщі та Угорщини, у поєдинку за “золото” здолав свого співвітчизника та споконвічного суперника Святослава Семикраса. Через тиждень після європейського тріумфу Караченко виконав головну роль на першому Кубку світу зі спортивних єдиноборств серед студентів у турецькому Самсуні. Харківський “універсал” був першим у турнірі борців вільного стилю в категорії до 86 кілограмів. Перемігши мексиканця Мігеля Раміреса та місцевого учасника Ахмета Батухана – 10:0 та 6:1 відповідно, він у фіналі мав битися з грузином Гогою Маміаурі, але той на килим не вийшов. Демід Караченко отримав золоту медаль, чим порадував і свого особистого наставника-заслуженого майстра спорту Антона Чуєва, і завідувача кафедри фізичного виховання та спорту ДБТУ, заслуженого тренера України Леоніда Гриня. Загалом українські “вільники” здобули на студентському Кубку світу десять нагород.

Харківська шорт-трекістка Анастасія Коровченко зробила переможний дубль на міжнародних змаганнях у німецькому Дрездені, фінішувавши першою у забігах на 333 та 500 метрів. Ще дві вихованки старшого тренера збірної області Віталія Сивака-Катерина та Єлизавета Соловйови до призерів не потрапили, але вони й виступали не у своїй, а у старшій віковій категорії, де на дистанції 1000 метрів посіли сьоме та восьме місця та встановили особисті рекорди.

Брат за брата, разом завжди легше і медалі добувати. Вихованці харківського клубу олімпійського карате “Тайкан” Степан та Олексій Громови рішуче заявили про себе на сімнадцятому міжнародному турнірі “Банзай Кап”, який проходив у столиці Німеччини-Берліні, і в якому брали участь понад півтори тисячі спортсменів із тридцяти однієї країни. Склад потужний, спортивний рівень високий. Але харків’яни до всього звичні та готові. Ось і брати Громови, дотримуючись настанов свого тренера-Сергія Обухова і не звертаючи уваги на амбітних суперників, гнули свою лінію і перемогли. Старший-Степан-у вазі до 53 кілограмів у віковій групі: “чотирнадцять років”. На шляху до фіналу він виграв три бою у однолітків із Данії та Польщі, у головній битві здолав місцевого фаворита з клубу “Банзай” із рахунком 3:1 і завоював золоту медаль. Олексій Громов став переможцем в абсолютній категорії серед дітей не старших восьми років. Він провів турнір на одному диханні і жодного разу не дозволив засумніватися у своїй перевагі. Усі зустрічі харківський каратист виграв дуже переконливо. Спочатку Олексій “побив” англійця з перевагою п’ять балів, потім розібрався з німецькими спортсменами, а у фінальному бою Громов-молодший не залишив шансів ще одному юному жителю “Туманного Альбіону”. Він доклав” його з “сухим” рахунком 4:0 і піднявся на вищий щабель п’єдесталу “Банзай Кап”.