Щороку міськиий перинатальний центр приймає понад 500 дітей з вадами здоров’я

09.11.2012 17:59   -
Автор:

Цей малюк народився 4 дні тому і весь цей час знаходиться не біля матері, а в реанімації під наглядом лікарів міського перинатального центру. Адже дитина важить трохи більше кілограму і має вроджений порок серця. Таких маленьких пацієнтів тут чимало, за рік понад п'ятсот – недоношених і з різними патологіями.

Світлана Коровай головний лікар міського перинатального центру  

-К 2007 году мы перешли на регистрацию детей с 500 гр, это считаются роды. Если раньше даже беременность в 32 недели для нас казалась проблемой, это дети чуть больше килограмма, то в настоящее время мы считаем это совершенно нормально для нас.

За наявності сучасного обладнання та методик лікування цим малюкам тут повертають здоров'я і навіть життя. Вже з перших тижнів народження, кажуть фахівці, тут роблять операції при вадах слуху та зору у дитини, проводять нейро та кардіохірургію.

Ігор Солошенко завідувач відділення реанімації новонароджених

-Большим шагом было внедрение неинвазивной вентиляции детям, которым необходимо помочь может первые день-два находится на самостоятельном дыхании. И проводить эту вентиляцию в течение нескольких недель без таких вредных последствий, что позволяет снизить инвалидизацию таких детей.

Така медична допомога із забезпеченням коштовними медпрепаратами стала можливою завдяки реалізації у Харкові программи "Іноваціїї в сфері охорони здоров'я".

Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення

-Учитывая, что родители не смогут этот препарат купить за собственные средства, их покупка заложена в программу и производится централизовано на уровне города и все дети во всех родильных домах имеют доступ к этой медицинской услуге, к этому медпрепарату. 

Олександра на лікуванні у перинатальному центрі. Фахівці визначили, її ще ненароджений малюк вже у зоні ризику, відстає у розвитку.

Олександра вагітна

-У ребёнка двойное обвитие, куча проблем, поэтому положили, пытаются спасать, потому что у меня 32 недели, а у ребёночка 30, он отстаёт.

Для батьків, які опинилися в критичній ситуації через проблеми із здоров'ям малюка, тут створено центр психологічної підтримки. Тож Олександра, як всі інші майбутні матусі, упевнена – і з нею і з дитиною все буде добре.

Анжела Сушко, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия.