С 2020 года потребители газа для бытовых нужд будут платит по новой схеме

01.11.2019 14:37   -
Автор:
Із загальної суми в платіжці – абонплата окремо. Це головна новація, яка запрацює у 2020у році. По суті це плата за те, що у споживача є технічна можливість доступу до газу, незалежно від того, користується ним споживач чи ні.  Експерти кажуть – платити будемо більше. Різниця в тарифах залежатиме від протяжності газопроводів і від кількості абонентів на одному кілометрі труби.
 
Припустимо, у Києві до одного кілометру газової труби підключено 10 п'ятиповерхівок, це 600-700 квартир-споживачів, а у приватному секторі Миколаєва до одного кілометру підключено 100 житлових 1-2 поверхових будинків. Витрати на експлуатацію кілометра газопроводу приблизно однакові, тому в Києві для кожного споживача доставка одного куба газу коштуватиме 33 копійки, а у Миколаєві – 1,57 грн.
 
Нова вимога відповідає євронормам, переконують у кабміні. У Нацкомісії з регулювання енергетики вже розрахували тарифи на послуги з розподілу газу. За словами експертів це буде так:
 
Постачальники беруть обсяг газу, витраченого споживачем за минулий рік з жовтня по жовтень, початок опалювального сезону, виділяють з нього абонплату, розподіляють її помісячно рівними частками. Цю суму включають в платіжки, але вже на майбутній рік. Тобто, якщо поточного року споживання скоротити, то абонплата наступного року буде меншою, і навпаки, але знову ж таки – наступного року. Якщо рік взагалі не користуватися газом, то й абонплати наступного року бути не має.
 
Економісти підтримують введення абонплати, називають її першим кроком для запровадження в Україні реальної конкуренції між постачальниками газу. Другим етапом стане розукрупнення облгазів. Нова схема оплати за газ, впевнені в уряді, прозоріша, ніж теперішня, адже показує, за що платить споживач: газ – окремо, послуги з його доставку – окремо.
 
Запропонований механізм з розрахунку абонплати, можливо, не зовсім точний, але зрозумілий і нескладний для реалізації. Але потрібен наступний крок: створити в кожному регіоні незалежну структуру, яка буде керувати розподільчими газовими мережами. Зараз державні труби перебувають в управлінні у приватних облгазів-монополістів. Альтернативні постачальники газу в областях з'являються, але облгази не надають їм труби для прокачування під приводом повної завантаженості. Якщо труби зробити доступними для всіх, то виникне реальна конкуренція, і це знизить ціни на газ як для бізнесу, так і для населення".