Розвиток освіти у Харкові: нові санітарні правила для шкіл та преміювання випускників

04.08.2020 13:22   -
Автор:
Новий навчальний рік 2020-2021 все ж таки планують розпочати саме з 1 вересня. Про це повідомила очільниця профільного Департаменту під час засідання постійних депутатських комісії. 
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти  
 
Поскольку Харьков на сегодняшний день находится в зеленой зоне, то мы планируем возобновить учебно-воспитательный процесс в стационарном режиме со всеми классами. Но, мы сейчас успокаиваем родителей начальной школы, потому что в любом случае, в какую бы зону мы не попали, начальная школа, в любом случае, будет учится. 
 
Наразі, зазначає директор профільного Департаменту, освітяни Харкова працюють з рекомендаціями Держпродспоживслужби щодо роботи навчальних закладів у цьому році. Санітарні правила, додає Ольга Деменко, у школах можуть бути різними – все залежатиме від кількості учнів. 
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти  
 
Можна змінити графік перерв, наприклад, у перших класах в один час перерва, у других в другий. Можна змінити графіки харчування, щоб діти не пересікались у їдальні, можна побільше проводити занять на свіжому повітрі, можна проводити заняття в великих приміщеннях  – методичні кабінети чи актові зали. Можна в різних час починати уроки – хтось приходить до восьмої, хтось до восьмої сорока п'яти. Якщо цим питанням серйозно зайнятися, то можна вжити оптимальних заходів, які би забезпечили безпеку дітей.
 
Питанню безпеки дітей у навчальних закладів вже багато років приділяється пильна увага з боку міськради, наголошує очільниця профільного Департаменту.  
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти  
 
У нас всі школи на фізичній охороні, при чому фізична охорона ця за кошти міського бюджету. У нас всі школи і всі дитячі садочки мають тривожні кнопки – такого не має в жодному місті нашої країни. У нас переважна більшість шкіл уже має відеоспостереження. Щорічно підключаються школи до автоматичної пожежної сигналізації.
 
Така першість не є випадковою. Адже профільні служби, наголошує Ольга Деменко, не збираються зупинятись на досягнутому, тому система освіти підлягатиме ефективному розвитку за різних умов.   
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти  
 
Це питання – безпека дитини – це найважливіше питання. Я вважаю так, перш за все безпека, по-друге  – здоров'я, а вже потім навчально-виховний процес. Місто це прекрасно розуміє. Міський голова Геннадій Кернес саме безпеку дитини, саме здоров'я дитини ставить в пріоритет і особисто контролює ці питання. Тому для нас не є новим питання забезпечення безпеки і здоров'я дітей.
 
А що ж стосовно дошкільних закладів, то наразі всі дитячі садочки працюють, у штатному режимі. Їх відвідують 30% вихованців, що є високим показником для літнього періоду, наголошує Ольга Деменко. У той же час, у планах міськради збільшити кількість місць у дитсадках. 
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти  
 
Ми продовжуємо всі заходи карантинні і маємо надію, що дитячі садочки і продовжать працювати. Тим більше що, з першого вересня у нас планується серйозне розширення мережі дитячих садків. Ми відкриваємо новий дитячий садочок в Індустріальному районі – це перше, і друге – ми відкриємо десять нових груп в діючих дитячих садках. Тобто майже півтисячі нових місць для малюків, для харків'ян буде створено.
 
Проводяться роботи і у школах. У рамках щорічних комплексних програм реконструкції навчальних закладів, профільними службами міськради здійснюються ремонти фасадів, внутрішніх приміщень та стадіонів. І така робота щодо розвиту харківської освіти вже дає певні результати. Так от випускники шкіл продовжують показувати високі результати у сесії зовнішнього незалежного оцінювання. У цьому році кількість 200 бальних результатів – є найбільшою серед міст країни. 
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти  
 
Харків, знову ж таки, має дуже високий показник з ЗНО. Зокрема ми маємо 31 двохсот бальний результат. І сьогодні на депутатській комісії, я озвучила ініціативу міського голови Геннадія Кернеса, щодо преміювання випускників, які одержали двохсот бальний результат. Зразу скажу, що кожен з випускників, які отримав 200 балів одержить персональну, досить високу, премію.
 
Відповідне рішення буде ухвалено на найближчій сесії міської ради. Тоді і буде оголошено суму премії для випускників.