Прогноз Єврокомісії щодо розвитку української економіки на найближчі роки

17.11.2023 16:55   -

Незважаючи на величезні виклики, що були спричинені російською агресією, економіка України продемонструвала видатну стійкість у 2023 році, завдяки виключному врожаю, підтримці міжнародних партнерів, а також дотриманню владою зобов’язань із забезпечення макроекономічної стабільності. Про це зазначили експерти Єврокомісії на своєму сайті. Тож у найближчі роки Україна може сподіватись на позитивну динаміку показників.

За прогнозом, зростання сягне 3,7% у 2024 році та 6,1% у 2025 році

Як зазначається у прогнозі, головними стимулами для такого зростання будуть система приватного споживання та державних інвестицій, зокрема, в процесі відбудови та відновлення країни.

Інфляція в Україні швидко знижувалася протягом 2023 року, – від показника річної інфляції у 26,6% у грудні 2022 року до 7,1% у вересні 2023 року. При цьому річний показник інфляції, за прогнозом, буде надалі знижуватися – до 7,6% в 2025 році.

За оцінкою Єврокомісії, це відбудеться завдяки зменшенню тиску на сферу виробництва та гнучкій монетарній політиці держави. Як зазначається у європейському прогнозі, стійкість української економіки у 2023 році «здивувала», з огляду триваючі атаки росії на критичну інфраструктуру та ланцюги постачання.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Ці результати, кращі за очікувані, підкреслюють адаптивність та стійкість українських споживачів та українського бізнесу до викликів, що пов’язані із ситуацією війни, і це знайшло відображення у зростанні індикаторів впевненості. На додаток, продовження Зернової угоди до липня 2023 року, «коридори солідарності» ЄС та виключно високий урожай підтримали економічну активність.

За прогнозом, зростання ВВП України у 2023 році може сягнути 4,8%, що значно перевищує показники, що містилися у весняному прогнозі Європейської комісії. Певна стабілізація спостерігається також на ринку праці в Україні.

Експерти Єврокомісії також зазначають, що цей прогноз зроблений в умовах збереження високого рівня невизначеності – ескалація військового конфлікту, економічні ризики.

За кращого сценарію, якщо умови для відбудови країни будуть досягнуті раніше, ніж очікується, це матиме позитивний вплив на приплив інвестицій та експортну активність.

ОСТАННІ НОВИНИ