Председатель облгосадминистрации без 5 минут префект?

17.12.2019 14:47   -
Автор:
Замість голів районних та облдержадміністрацій – префекти. А адміністрації перетвориться – на офіси префектів. Все це передбачене президентським законопроектом щодо децентралізації влади. В документі глава держави пропонує внести ряд змін до Конституції України. 
 
Метою пропонованих змін є зміцнення конституційно-правових засад місцевого самоврядування, підвищення ефективності системи місцевого самоврядування, здатної забезпечити оптимальні умови для реалізації прав і свобод людини на рівні громади, округи і області, сприяння подальшому розвитку форм безпосередньої демократії та децентралізації влади, доступності та якості надання адміністративних послуг, створення передумов сталого розвитку територій. Запропоновані зміни відповідають встановленій в статті 2 Конституції України унітарній формі державного устрою
 
Згідно пропозицій префекти призначатимуться і звільнятимуться президентом. Представник гаранта Конституції стане своєрідним контролером в регіоні. Пропонуєтьсвя, що в Україні введуть новий адміністративний поділ: громади та округи. Сам проект закону вже викликав неабиякий ажіотаж серед спільноти експертів з децентралізації. На їхню думку документ може привести до серйозних наслідків. 
 
Володимир Фесенко політолог 
 
Зміни до Конституції перекроюють весь адміністративно-територіальний устрій України. Руйнується нинішній устрій. Який існує, в тому числі, в ОРДЛО. Районів не буде, будуть округи, які "наріже" парламент. І це дає Києву дуже серйозні інструменти, які можуть бути використані виключно в українських інтересах. Наприклад, можливість "перетасувати" місцеві еліти. Так що це палиця з двома кінцями – ми отримуємо і певні ризики, і певні інструменти впливу
 
На розсуд депутатів законопроект, що може стати завершальним етапом реформи з децентралізаці планують винести вже цього тижня. Наразі він на розгляді комітету Верховної ради та Конституційного суду.