Правозащитники обвинили Эдуарда Рубина в махинациях с миллионами ХНУРЭ

15.03.2016 18:06   -
Автор:
Про скандали навколо виконуючого обов'язки ректора ХНУРЕ  - депутата облради від "Самопомочі" Едуарда Рубіна – вже знає вся країна. Останнє, що утнув очільник навчального закладу – без згоди Вченої ради на вільні кошти університету відкрив депозит на більш ніж 34 мільйони гривень. Про це на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" заявила проректор ХНУРЕ з науково-педагогічної роботи Наталя Лєсна.
 
Наталя Лєсна проректор ХНУРЕ з науково-педагогічної роботи 
 
Вже на 20 день після свого призначення Едуард Рубін виносить на розгляд Вченої ради питання про розміщення на депозитах 10 мільйонів гривень без аналізу фінансового стану університету. І вчена рада дала згоду. Едуард Рубін формує заявку-пропозицію, конкурс оголосив, але вже не на 10 мільйонів гривень, як це було вирішено Вченою радою, а на 34 мільйони 260 тисяч гривень.
 
За словами Наталі Лєсної, співробітників ректорату, які не погоджуються з діями Рубіна, просто звільняють з порушенням законодавства.
 
Наталя Лєсна проректор ХНУРЕ з науково-педагогічної роботи
 
Не являючись фахівцем в області освіти і науки, Едуард Рубін не цінує професіоналізм і в інших співробітниках університету. Для нього є тільки важливими такі риси, як підконтрольність його волі, його бажанням. 
 
У таких діях Рубіна правозахисники бачать зловживання владою і службовим становищем. Таку думку висловила незалежний юрист представник однієї з громадських організацій Ірина Хижняк.
 
Ірина Хижняк правозахисник
 
Я факично звинувачую, як юрист, адміністрацію ХНУРЕ в особі Рубіна у зловживанні владою і службовим становищем в особливо великих розмірах у зв'язку з виведенням з бюджету, без затвердження бюджету ВУЗу, до депозитного рахунку 34 мільйонів гривень.
 
Правозахисники вже звернулися до міністра освіти та в Кабмін, щоб це питання тримали на контролі. Однак в допомозі з боку профільного Міністрерства сумніваються. Наразі, ж стверджують проректори навчального закладу, відкриті кримінальні провадження по чотирьом фактам порушення закону з боку Рубіна. Активісти вимагатимуть від правоохоронців відкрити ще одне –  за зловживання владою та службовим становищем.