Правительство будет контролировать повышение цен на социальные товары и медикаменты

23.04.2020 13:21   -
Автор:
Кабінет Міністрів ввів державний контроль над цінами на низку товарів і ліків. Про це йдеться у постанові Уряду. Зокрема, задекларувати підвищення цін необхідно буде за 30 днів, якщо ціна підвищується на 15% і більше, за 15 днів – у разі підвищення на 10-15%, за три дні – в разі підвищення на 5-10%.
 
Ігор Петрашко міністр економіки, торгівлі та сільського господарства України
 
Проектом постанови передбачається на період карантину затвердження переліку товарів, що мають істотну соціальну значущисть та перелік товарів протиепідемічного призначення – всього 48 найменувань, порядок декларування роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущисть і товари протиепідемічного призначення. 
 
Постанова Кабінету Міністрів України
 
Товари, що мають соціальну значимість:
 
1) крупа гречана
2) цукор пісок
3) борошно пшеничне (вищий сорт)
4)макаронні вироби вітчизняного виробництва
5) молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці)
6) хліб житньо-пшеничний
7) яйця курячі категорії С1
8) птиця (тушка куряча)
9) вода мінеральна без газу
10) масло вершкове жирністю 72,5%
 
Декларуванню підлягають ціни на такі лікарські засоби, як парацетамол та низкУ антибіотиків : азитроміцин, амоксицилін та ампіцилін. Спочатку до переліку ліків, вартість яких контролюватиме держава, було включено сім препаратів, проте Міністерство охорони здоров'я має доопрацювати цей список з урахуванням переліку лікарських засобів, включених до протоколів лікування COVID-19.
 
Декларуються також ціни на антисептики та дезінфікуючі засоби, а також на засоби індивідуального захисту. Зокрема, на медичні маски, респіратори, шапочки, ізоляційні халати, бахіли, захисні окуляри тощо.