Пожарные предупреждают об опасности сжигания сухой травы и мусора

01.04.2019 17:36   -
Автор:
Весна вже радує теплими днями. І люди активно починають прибирати й на власних прибудинкових територіях та в екосистемах. Незважаючи на щорічні попередження, більшість продовжують активно спалювати суху траву та сміття. А цього робити категорично не можна, кажуть рятувальники, бо саме через такі прибирання трапляються пожежі. Вогонь, підтриманий вітром, здатен в одну мить перекинутися на лісові масиви або на будівлі та споруди. За словами пожежних, лише протягом останньої доби здійснили 83 виїзди на гасіння сухої трави, сміття та очерету. А протягом березня такі випадки траплялися ледь не кожного дня.  
 
Ігор Лупандін керівник прес-служби ГУ ДСНС
 
Я хотів би сказати, що тільки за березень місяць наші підрозділи виїжджали близько 500 разів на гасіння пожеж в екосистемах. Мається на увазі, поля, луга чи очерет – це сухостой. Основна причина цих пожеж – це людський фактор. Мається на увазі, необережне поводження з вогнем чи занос відкритого джерела вогню.
 
Крым того, Ігор Лупандін розповідає, дим від паління трави, листя або відходів дуже небезпечний, бо в ньому скопичуються небезпечні речовині, а в смітті можуть бути пластикові пакети чи пляшки, що при горінні стають ядовитими. Тому за випалювання рослинності існують штрафи, які наразі становлять від 170 до 340 гривень. 
 
Ігор Лупандін керівник прес-служби ГУ ДСНС
 
Так, за порушення цих правил є адміністративні штрафи, але коли це може привести до трагедій – це вже уголовно наказуємо, на це ми хотіли би звернути увагу і ще раз нагадати про правила виконення правил пожежної безпеки. Це в першу чергу безпека, особиста безпека і безпека людей, які там знаходяться.
 
Через подібне спалювання, додає Ігор Лупандін, вже є певні наслідки. На Харківщіни вогнем зачепило будики та автівку, а в селищі Високий від отриєння чадним газом загинув чоловік.