Покрова 2022. Що можна і потрібно зробити, а що під забороною

13.10.2022 20:21   -

В церковному календарі 14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці. Це велике християнське свято, яке має особливе значення для українців.

Згідно з легендою саме цього дня військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу православне місто Костянтинопіль і намагалося його захопити. Раптом Богородиця з’явилася в небі перед людьми і вкрила місто своєю покровою, яку тоді називали омофор. Після цього люди стали невидимими для ворогів.

Покрова Пресвятої Богородиці вважалося найбільшим святом серед запорізьких козаків.

З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.

З 2014-го – це День захисників України. А в 2021-му свято перейменували на День захисників і захисниць України. Сьогодні наші доблесні воїни зустрічають своє свято в боях на передовій, мужньо боронячи державу від ворожої навали. І як ніколи ім зараз потрібні наші молитви і заступництво Пресвятої Богородиці.

В Україні історія цього свята має глибокі корені. У народі його пов’язували з тим, що листя чи сніг вже покривають землю.

Наші предки до Покрови завершували всі сватання і приготування до весіль. Також до середини жовтня намагалися закінчити всі найважливіші сільськогосподарські роботи. Так як урожай вже зібрали, то наступала можливість трішки погуляти на весіллях. Звідси взяли свій початок весільні осінні тижні.

В давнину цього дня проводили різноманітні ритуали-обереги. Наприклад, зранку спалювали старі матраси із соломи, одяг та взуття.

Предки вірили: Яка погода на Покрову – такою буде і зима. Весело Покрову проведеш – гарного нареченого знайдеш.

Існувало чимало і забобонів: займатися на Покрову важкою фізичною працею, господарством, прибиранням, пранням не можна. Та само як і починати будівництво чи ремонт, матюкатися та лаятися. Заборонено просити в борг чи позичати іншим. Також не можна цього дня вживати спиртні напої; стригти нігті, бороду, волосся або навіть митися.

І якщо до прикмет та заборон можна поставитись скептичто, то привітати захисниць і захисників та висловити свою вдячність, низко вклонившись за подвиг, 14 жовтня треба неодмінно.