Пенсія за віком призначатиметься автоматично

15.07.2020 13:34   -
Автор:
Наразі все більше послуг надається он-лайн. Автоматично, без вашої особистої присутності, вам тепер призначать і пенсію за віком. Ходити по кабітам, збирати довідки, відстоювати черги та писати заяву більше не треба. Для цього в Пенсійному фонді розпочато роботу щодо переведення паперових трудових книжок в електронний формат та створено реєстр застрахованих осіб. Сервіс  автоматичного подання заяви на призначення пенсії працює, розповідають у Харківському управлінні  і вже сьогодні можна перевірити його в дії.
 
Галина Баєва заступник начальника ГУ ПФ України в Харківській області
 
Що для цього потрібно: особа, яка працює, може звертатися до роботодавця, і він відцифровує трудову книжку. Для цього пишуть заяву (звертаються з заявою). І роботодавець, який має цифровий електронний підпис, вносить дані до реєстру застрахованих осіб саме про трудову діяльність. Будь хто може самостійно отримати електронний цифровий підпис, зібрати всі свої документи: трудову книжку, документ про навчання – до 1 січня 2004 року, документи про народження дітей ( якщо особа не працювала у цей час, а здійснювала догляд за дитиною), інші документи, військові квитки,документи, які дають право зарахувати цей період до трудового стажу. (Якщо особа здійснювала догляд за інвалідом,  до 2004 року – взяти таку довідку можна в органах соціального захисту.) І зібравши всі ці документи, зайти на веб-портал пенсійного фонду. Сканувати документи в визначеному форматі і заповнити анкету для автоматичного призначення пенсії.
 
Ці документи потрапляють до спеціального сервісу Пенсійного фонду – обробляються і заносяться до реєстру застрахованих осіб. І після досягнення громадянином  віку, який дає право вийти на заслужений відпочинок, йому автоматично буде нараховано пенсійне забезпечення. Розмір пенсії буде визначено на основі даних системи персоніфікованого обліку, де відображені всі дані – доходи, заробітна плата, винагороди -  з яких сплачувався єдиний соціальний внесок.