Опровержение мифов о коронавирусе

16.04.2020 13:14   -
Автор:
Навкруги коронавірусу точиться багато розмов. В соцмережах часто зустрічається купа версій стосовно методів зараження, рекомендацій з діагностики та лікування COVID-19. Найпоширеніша панацея – алкоголь.  Кажуть, що саме вживання спиртних напоїв, створює найкращій бар’єр для коронавірусної інфекції.
 
Всесвітня організація здоров'я
 
 "Часте й надмірне вживання  алкоголю не захистить вас від зараження COVID-19, і може бути небезпечним. Така "профілактика" навпаки може лише послабити організм і зробити його більш вразливим перед інфекцією."
 
Люди, які не дуже розуміються на природі походження коронавірусу, переконують, що сонячні проміння при температурі вище двадцяти п’яти градусів за Цельсієм або навпаки мороз знищать хворобу.
 
Всесвітня організація здоров'я
 
«COVID-19 може розповсюджуватись в усіх регіонах. Захисні заходи потрібні, не зважаючи на клімат вашої місцевості. Вірус однаково поширюєься і в спеку і в холодну пору року».
 
Те що собаки та кішки не розповсюджують хворобу, вже начебто з"ясували, але пійшли нові чутки про те, що комахи, наприклад, комарі,  можуть бути переносниками COVID-19. 
 
Всесвітня організація здоров'я
 
«Нема ніякого підґрунтя вважати, що коронавірус передається через укус комахи або тварини. Експерти охорони здоров’я підкреслюють, що COVID-19 є респіраторним вірусом і передається через кашіль і виділення з носа хворої людини»
 
Що стосується домашніх методів діагностики коронавірусу. І тут безліч рекомендацій. Плям на ступнях і п’ятах людини є симптоматикою вірусу, стверджують у навколомедичних колах. Але фахівці кажуть – єдиний вірний метод виявити зараження – це спеціальний тест та дотримання алгоритму виявлення вірусу. Діагностика та лікування передбачає обов’язковий телефонний дзвінок до сімейного лікаря, лабораторний тест і тільки потім підтвердження чи спростування наявності у хворого COVID-19.
 
Максим Степанов міністр охорони здоров’я України
 
Суворо дотримуються затвердженого  алгоритму усі, починаючи від сімейних лікарів закінчуючи медичними працівниками, для того, щоб ми максимально тестували, виявляли хворобу і потім приймали відповідні заходи.
 
Переймаються люди і страхом миттєвої і безпідставної госпіталізації при підозрах на коронавірус. І тут медики заспокоють: більшість населення, якщо і прехворіє на COVID-19, то  -  у легкій формі. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров’я України
 
Коли в людини виявлено коронавірус, і вона перебуває у легкій формі, сімейний лікар чітко моніторить стан декілька разів протягом дня, в разі погіршення стану, хворий може бути госпіталізован.
 
Медики закликають всіх українців керуватися лише офіційною інформацією, оприлюдненою Міністерством охорони здоров’я України. І в котре нагадують: регулярне миття рук, використання індивідуальних засобів захисту  і уникнення зайвих контактів зупинит поширення коронавірусу.