Олія і яйця подорожчали – які фактори вплинули

11.11.2020 13:07   -
Автор:
Хліб, макаронні вироби, яйця, олія, майонез і не тільки подорожчали – в Україні зросли ціни на продовольчі товари і побутову техніку.Серед чинників, які сприяють цьому, експерти називають інфляцію, високу вартість енергоносіїв та низькі врожаї окремих культур.
 
На харківському ринку у будній день не багатолюдно. Хоча потроху торгівля йде. Біля прилавків з соняшниковою олією, говорять продавці, завжди вишикувались черги. Так було до карантину. Зараз же в ціні вона зросла аж до 30% в порівнянні з минулим роком, впав і попит.
 
Людмила приватний підприємець 
 
И дорожает на 1 гривню каждую неделю, увеличивается. В прошлом году закупка семечки, я частный предприниматель, была 6 копеек, потом – 7 – 7,50.  И масло было в районе 28 – 30. Сейчас закупка – мы покупали по 12 грн. семечка, сейчас 13 уже. И уже предлагают фермеры 14-15. По чем она может быть? 50 грн. масло. Из-за неурожая, из-за вывоза за рубеж.
 
Впала і купівельна спроможність відвідувачів ринку, зазначають продавці. А от відповіді людей хоча і різняться, але всі вони говорять, що не задоволені цінами.
 
Наталія акомпоніатор 
 
Ну, конечно, никому не хочется, чтобы было повышение. Такое, что б в семейном бюджете входило всё по цене,по запросам.
 
Ігор науковий співробітник 
 
Мы купили не продукты – шмотки. Купили туфли и свитерок жене. Польские, качественные – 2200. Но мне трудно цены сравнивать, потому что до этого покупал туфли 2 года назад. В принципе, для нас это дороговато, но напряглись и купили.
 
Світлана соціальний працівник
 
Никак не отразилось. Мы как ели, так и едим. Ничего не меняется.
 
Ангеліна пенсіонарка
 
Ну, не знаю. Покупаем тоже самое, только больше экономим. 
 
Яйця – обов’язково наявні в українському холодильнику. Тож попит на них є завжди.
 
Олександр фрілансер 
 
Грубо говоря, я купил яйца  – были 25, стали – 26. Да. Всё по чуть-чуть дорожает, но что б сильно так критически – нет. 
 
Валентина пенсіонерка 
 
Сколько брала – 10 брала, и всегда так беру.
 
Щодо яєць, то продавці говорять, що ціни на них зростають у кінці осені кожного сезону і на їх підвищення цьогорічний карантин і інфляція не вплинули.
 
Олександр продавець ринку 
 
В том году, в это время цена была дороже, чем мы торгуем. Люди покупают яйцо в любом варианте. Цена – качество. Больше ничего не нужно для людей.
 
Між тим експерти говорять, темпи зростання цін на продовольчі товари збільшилися майже до трьох з половиною відсотків. А на непродовольчі зросли на нуль цілих вісім десятих відсотка. Водночас дешевше, ніж минулого року, залишилися одяг і взуття, в тому числі через слабкий попит внаслідок активного використання громадянами можливостей дистанційної роботи та навчання.