Офлайн-навчання в школах Харкова. Чи є шанс, що діти повернуться за парти 1 вересня?

06.06.2023 20:45   -

У Харкові можуть відновити офлайн-навчання в школах. Про це повідомили у профільному департаменті. Щоправда, повернення до звичного освітнього процесу буде можливим, лишень за наявності належного укриття в навчальному закладі. А з цим поки не все так ідеально, як би хотілося. Відновлювати чи не відновлювати навчання у звичній доковідній та довоєнній формі вирішуватиме керівництво шкіл, підкреслили у Департаменті освіти.

ОЛЬГА ДЕМЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Кожна школа побудована у різні часи. Якась школа має 130 років, якась школа має 40 років. У якоїсь школи величезне укриття і воно вже відремонтоване, а в якоїсь невеличке і воно ще не відремонтоване. Тому, директор кожної школи повинен уже зараз чітко собі уявляти як будуть відбуватись заняття. От, наприклад, ми зараз знаходимось в школі, де багато приміщень-укриттів. Тут можна майже всю школу одночасно в укритті посадити навчатися. Тому директору цієї школи, звичайно ж, легше. Вона вже сьогодні думає коли і як ми будемо навчатися. Іншому директорі, я була в Немишлянському районі в одній із шкіл і я бачила, що там невеличке укриття, там можна розмістити максимум 200 дітей. Значить ми будемо вчитися із підзміною, або в дві зміни. Тобто кожна школа самостійна юридична одиниця, яка сама буде вирішувати, як же вони надаватимуть освітні послуги.

За час повномасштабного вторгнення рашисти у Харкові повністю знищили 4 школи. Ще 87 – зазнали пошкоджень. Тому учнів цих навчальних закладів, які юридично є, а фізично стерті з лиця землі, доведеться заселити до тих шкіл, що вціліли, або відремонтовані і мають належне укриття.

ОЛЬГА ДЕМЕНКО ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
134 школи мають укриття. Переважна більшість більшість із них – 128 мають акти ДСНС про те, що укриття може бути використане як сховище. Але, із цих укриттів є акт, що дозволяє працювати, а є акт, що дозволяє працювати за умови. Чому!? Бо, наприклад, в минулому році за кошти виключно міського бюджету ми відремонтували в школах 51 укриття. Ці укриття оснащені і світлом, і водою, і туалетом, і всім необхідним. Тому вони можуть беззаперечно працювати, а є укриття, які ще не відремонтовані, на які необхідні кошти, тому вони включені до переліку захисних споруд цивільного захисту «За умови». Дійсно, ми мріяли в цьому році відремонтувати всі укриття і дуже чекали субвенції з державного бюджету. На жаль, область не дала нам грошей із субвенції, тому поки що коштів не маємо. Але особисто харківський міський голова Ігор Терехов сказав, що ми будемо готувати укриття. І ми їх підготуємо до нового навчального року. Тому ми зараз уже плануємо розпочати роботи з подальшого ремонту укриттів в школах нашого міста.

Віддавати чи не віддавати дітей до школи на офлайн-форму навчання вирішуватимуть батьки. У Харкові до цього питання пообіцяли підходити виважено. І наголошують, все, що діти через війну пропустили, педагоги зі своїми вихованцями планують надолужити.

ОСТАННІ НОВИНИ